Les màquines han començat a treballar aquest dimecres a la pista forestal que va des de Cellers a Moror per tal de donar accés directe als veïns del municipi de Sant Esteve de la Sarga afectats per l’esllavissada de Castell de Mur que dilluns
va atrapar mortalment dos persones. Amb aquesta pista es vol evitar que els veïns hagin de fer més d’una hora i quart de camí per la carretera de pont de Montanyana per accedir als serveis de la zona de Tremp.
Així, s’habilitarà un pas provisional en un camí rural preexistent d’uns 6 quilòmetres que neix a les proximitats d’Estorm i arriba fins a Cellers (C-13), a fi i efecte de comunicar els cinc nuclis de població dels municipis de Castell de Mur i Sant Esteve de la Sarga afectats pel despreniment: Estorm, Moror, Alzina, Sant Esteve de la Sarga i Alsamora. El president de la
Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha dit que el gruix dels treballs d'aquest pas alternatiu quedaran enllestits aquesta mateixa setmana.
S'hi estan realitzant tasques més manuals de retirada d'arbres amb desbrossadores i tasques més complexes amb màquines. L'objectiu és deixar la pista sense pedres ni forats a la calçada i amb l'amplada necessària per poder-hi circular amb garanties. Un dels punts més complicats, un barranc, es canalitzarà per evitar la formació de fang i que els cotxes rellisquin o es quedin clavats.
Els treballs han començat aquest mateix dimecres. Foto: ACN
Reñé ha afegit que, paral·lelament, s’està treballant en l’avaluació tècnica de la zona de l’esllavissada, a la carretera LV-9124 entre Guàrdia de Noguera i Sant Esteve de la Sarga, per poder començar a retirar la massa de roques i pedres amb les màximes mesures de seguretat, unes tasques que seran llargues i costoses, ja que es preveu que s’hauran de retirar uns 5.000 camions de runa.
Segons assegura en un comunicat l’ens provincial, titular de la carretera, la situació de la via en els dies previs al despreniment era “correcta i en adequat estat de conservació”, sense que hi constes cap avís de despreniments o roques en la calçada. La corporació assegura que no consta en els serveis de Vies i Obres cap avís, així com tampoc consta a l’empresa adjudicatària del servei de conservació de carreteres, ni es va efectuar cap avís tampoc per part dels Mossos d’Esquadra ni Bombers.
Despreniments previs a l’esllavissada mortal
Només cinc dies abans de la desgràcia, l’alcalde de Sant Esteve de la Sarga, Jordi Navarra, alertava a través del seu compte de Twitter del mal estat de les carreteres del municipi, afectades per despreniments de roques que dificultaven la circulació i posaven en perill els conductors. Com feia habitualment quan hi havia esllavissades, Navarra va netejar ell mateix la carretera. El dilluns els seus pares morien atrapats sota les roques.
En aquest sentit, la Diputació de Lleida ha assegurat que els trams que podien haver estat afectats per la presència de roques els dies previs a l’esllavissada mortal no pertanyen a la LV-9124, titularitat de la Diputació, sinó a la via municipal que va des de Sant Esteve de la Sarga a Mont-rebei. Per poder determinar amb exactitud les causes del trencament i allau del single vertical, caldrà esperar a l’emissió dels corresponents informes tècnics.
Objectiu: garantir un bon accés
L'alcalde de Castell de Mur, Josep Maria Mullol, ha recordat que un bon accés és necessari per al desenvolupament de les activitats agrícoles i ramaderes dels pobles, per poder circular el transport escolar i pel moviment de turistes a la zona de Mont-rebei o l'Aragó, entre altres.
El president de la Diputació de Lleida ha explicat que al punt de l'esllavissada s'hauran de realitzar tasques de sanejament i estabilització del terreny abans de començar a retirar l'esllavissada. Els tècnics es troben sobre el terreny avaluant els punts on començar a treballar amb seguretat. Els veïns de la zona recorden esllavissades en aquest mateix indret però cap d'aquestes característiques.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi