Aquest cap de setmana la literatura ha pres el nucli antic de la Pobla de Segur, convertida en la Vila del Llibre del Pallars. Com a continuació de la Diada de Sant Jordi, l’esdeveniment ha comptat amb un mercat amb 26 parades d'editorials i llibreries i ha programat una cinquantena d'activitats literàries per a tots els públics, entre presentacions de llibres, recitals poètics, tallers i espectacles.
El festival literari ha tingut com a padrí l’escriptor pallarès, Pep Coll, que dissabte al migdia va compartir una xerrada sobre novel·la negra catalana amb l’escriptora i periodista Fàtima Llambrich en la primera sessió del cicle
Literatura entre muntanyes. Pel festival hi han passat mig centenar d’autors i creadors, entre els quals Roser Capdevila, Najat El Hachmi, Pilarín Bayés, Ramon Solsona, Maria Guasch, Marta Alòs o Montse Sanjuán.
La Pobla de Segur passa a formar part, d’aquesta manera, de la xarxa
Viles del Llibre de Catalunya, que inclou Cervera, Montblanc i Bellprat (Anoia). La iniciativa neix per dinamitzar i regenerar el nucli antic d'aquestes poblacions a través de la literatura. Justament per al festival a la Pobla s'han reobert una desena de locals emblemàtics que s'han reconvertit en espais efímers dedicats a les lletres, com llibreries de vell o escenaris de presentacions i tallers.
El pallarès Pep Coll ha estat el padrí de la Vila del Llibre. Foto: ACN
És el cas, entre d'altres, de Casa Orteu, Casa L'Àurea, El Retall, Cal Guitarreta, la Botiga del Daldo o Casa Motes, alguns dels quals eren antics comerços com peixateries o carnisseries que fa anys que van perdre l'activitat.
D’altra banda, a la plaça de la Pedrera, el festival ha servit per inaugurar el primer dels seus establiments estables,
Els Encants del Llibre de la Pobla de Segur, una llibreria de vell que arrenca amb un fons literari de més de 5.000 llibres, on s’hi pot trobar una col·lecció específica de literatura de muntanya. Amb la col·laboració de diverses entitats socials de la zona, obrirà els dimecres coincidint que és dia de mercat i, a més, els caps de setmana i en dates assenyalades.
El padrí de l'esdeveniment, l'escriptor Pep Coll, s'ha mostrat molt satisfet de "veure aquest centre històric revitalitzat a través del llibre, que sempre té aquesta dimensió que mira el passat però mira al futur, i sobretot és interessant veure que el mercat està viu". En aquest sentit, s'ha congratulat que el festival "almenys ha començat amb força, a veure si aquest foc arrela durant tot l'any, que és quan al Pirineu es pateix, tant per la qüestió comercial com social".
Interior d’Els Encants del Llibre, el nou espai que s’ha obert a la Pobla de Segur. Foto: ACN
El director del festival, Enric Bono, ha comentat que "encetem una nova aventura en una Vila del Llibre que volem que representi tot el Pirineu". Bono ha assegurat que la resposta de les editorials l'ha sorprès ja, per la distància, esperaven tenir-ne una quinzena i finalment s'ha arribat a les 26 parades i, a més, "amb un cartell de primeres figures de la literatura d'aquest país que han fet confiança a una Vila del Llibre al Pirineu".
Per la seva banda, la regidora de Cultura de la Pobla de Segur, Susagna Cabré, destaca que "l'objectiu que tenim és promoure la localitat a través de la literatura com una opció de turisme cultural i de qualitat". Paral·lelament, remarca també que el festival -que es farà anualment- suposa també l'"oportunitat de gaudir de locals i cases antigues que portaven molt temps tancades i potser algú s'anima a obrir algun negoci nou".
Veïns de la Pobla com la Mercè Soriguer i el Manel Gimeno, s'han mostrat encantats amb una iniciativa que, a través dels llibres, ha donat vida a locals que ells encara recordaven amb activitat.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi