“Geoparc Orígens-Pirineus Catalans" és el nom comercial que adopta a partir d’ara el Geoparc Conca de Tremp-Montsec per promocionar-se i donar-se a conèixer, després de l’
obtenció del segell Unesco el passat 17 d'abril. Es vol posar èmfasi, d'aquesta manera, en els orígens i en els diferents estadis de la formació dels Pirineus i, a la vegada, s'ha cercat una denominació que aixoplugués els dinou municipis lleidatans que integren el Geoparc, repartits entre quatre comarques.
La nova marca, que s’ha presentat aquest migdia en un acte a la
Diputació de Lleida, s’acompanya d’un logotip amb la imatge d’una petjada de dinosaure, en concret d’un titanosaure, i de la lletra ‘O’, per reforçar així el terme i el concepte ‘orígens’. La presentació ha anat a càrrec del president del Geoparc Orígens-Pirineus Catalans, Joan Ubach; el president de la Diputació, Joan Reñé; i el director general de Polítiques Ambientals de la Generaliutat, Ferran Miralles.
Imatge de la marca i del logotip del Geoparc Orígens-Pirineus Catalans. Foto: ACN
Dinosaures i evolució de la vida
És precisament per aquests motius que s’ha decidit adoptar com a nom comercial "Geoparc Orígens-Pirineus Catalans", que va més enllà de la simple denominació geogràfica amb què els científics coneixen la zona. Així, la paraula “orígens" emfasitza la rellevància del territori per explicar el sorgiment i evolució de la serralada del Pirineus i també els diferents estadis d'evolució de la vida. Alhora, incorpora “Pirineus Catalans" per facilitar la ubicació i el posicionament geogràfic d'aquest territori.
A més, el logotip es basa en un dels trets més significatius de la Conca de Tremp-Montsec, considerat el seu
leitmotiv, com és la presència de fòssils dels darrers dinosaures que van viure a Europa abans de la seva extinció. Un d'aquests va ser el titanosaure, un rèptil de coll i cua llargues. La seva empremta s'incorpora en la 'O' del logotip, on es pot distingir la petjada de la pota del darrera, de forma arrodonida, i la del davant, en forma de mitja lluna.
En aquest sentit, el president del Geoparc, Joan Ubach, s’ha mostrat convençut que el nou nom comercial, que recull l’empremta dels últims dinosaures d'Europa, "ajudarà a posicionar el territori a nivell internacional". El logotip i el nou nom comercial són fruit d'un procés de treball i concertació amb el territori, en el què han participat més de 50 persones de diversos sectors socials en grups de treball.
L'objectiu és posicionar el Geoparc no només entre el públic científic sinó atreure visitants nacionals i internacionals amb diversitat d'interessos. El reconeixement del Geoparc comporta formar part d'una xarxa internacional i d'un programa propi de la Unesco, amb el consegüent impuls pel turisme i l'activitat econòmica.
Un grup de geòlegs durant una sortida de camp al Pallars Jussà, en imatge d'arxiu. Foto: ACN
Així, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha qualificat el Geoparc com a projecte “de territori" i ha assegurat que incidirà positivament en el desenvolupament econòmic i turístic de la demarcació i "ajudarà a posicionar més i millor les comarques de Lleida".
Un projecte de territori
L'òrgan de gestió del projecte Geoparc Orígens-Pirineus Catalans és una associació sense ànim de lucre, formada per tots els ajuntaments del Pallars Jussà, així com els municipis d'Àger, Camarasa i Vilanova de Meià (Noguera); Baix Pallars (Pallars Sobirà), i Coll de Nargó (Alt Urgell). També en són membres els consells comarcals del Pallars Jussà i de la Noguera.
L'associació compta amb el suport d'altres entitats, com l'Institut per al Desenvolupament i Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat; el Comitè Espanyol de Geoparcs; la Diputació de Lleida; l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont; la Universitat de Lleida (UdL); la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); la Universitat de Barcelona (UB), i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).
El Geoparc disposa de tres seus, totes situades a Tremp. La seu científica al Centre de Suport Territorial Pirineus de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC); la seu administrativa, ubicada a l'Ajuntament de Tremp, i el Centre de Visitants, l'Epicentre, com a punt d'informació turística i espai de benvinguda als visitants.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi