Dilluns, 22 de juliol de 2024
generalitat de catalunya

La pallaresa Ester Capella serà la consellera de Justícia en el govern de Torra

Nascuda a la Seu d'Urgell, va viure la seva infantesa i adolescència a La Pobla de Segur, on té les arrels familiars

Redacció / ACN 21 de maig de 2018 a les 11:46
Ester Capella amb el seu predecessor, Carles Mundó | ACN
Ja es coneix els consellers i conselleres que formaran part del govern de Quim Torra a la Generalitat. Un govern que comptarà amb presència pallaresa: Ester Capella serà la responsable de la cartera de Justícia. 

Capella és advocada i forma part de diverses entitats feministes. La seva trajectòria política va començar a l'Ajuntament de Barcelona, de la mà d'ERC, però des del 2013 ha estat senadora i diputada al Congrés, cosa que li ha permès tractar assíduament amb polítics espanyols. De fet, un dels reptes que tindrà al Departament serà refer la confiança amb la cúpula judicial i fiscal de Catalunya.


Va néixer el 1963 a La Seu d'Urgell, però va viure la seva infantesa i adolescència a La Pobla de Segur on té les arrels familiars. Es va llicenciar en Dret a la Universitat de Barcelona i, després de col·laborar amb la càtedra de Dret Civil de Lleida durant el curs 1987-1988, es va col·legiar a Barcelona i Sant Feliu de Llobregat.

Capella però no és la primera poblatana en ocupar la cartera de Justícia al govern català. En la darrera legislatura d'Artur Mas, el responsable d'aquesta conselleria va ser Germà Gordó, també nascut a la Pobla de Segur. Capella se suma a la llista de poblatans que han estat a primera línia de la política, on també s'hi troben l'exministre d'Obres Públiques, Transport i Medi Ambient, Josep Borrell, el conseller de Treball entre el 1988 i 1999, Ignasi Farreres, i el ministre d'Assumptes Exteriors els anys 1974 i 1975, Pedro Cortina.

De l'Ajuntament de Barcelona al Senat

Capella va presidir l'Associació Catalana de Juristes Demòcrates entre el 2003 i el 2007 i és sòcia d'entitats feministes com Dona i Drets, el lobby de Dones de Catalunya i l'associació de dones juristes Themis.

El 2007 va entrar en política activa com a independent en la candidatura d'ERC a les eleccions municipals de Barcelona i va ser escollida regidora, fent de portaveu fins al 2011. El 2008 va fer-se militant del partit. El gener del 2013 va ser designada senadora pel Parlament, on va ser portaveu a la comissió d'Interior, i el 2015 i el 2016 va ser escollida diputada al Congrés per Barcelona, càrrec que encara ocupa.

A la cambra baixa ha participat en les comissions de Justícia i d'Interior, així com les de qualitat democràtica i contra la corrupció, i ha estat ponent de la modificació de la Llei d'Enjudiciament Civil sobre habitatge i de la llei del tribunal del jurat popular, entre altres.

Successora de Carles Mundó

Capella agafarà la cartera de Justícia, en l'últim govern de Puigdemont en mans de Carles Mundó. Una de les principals fites del conseller Mundó va ser el tancament de la presó Model de Barcelona i la planificació de les dues noves presons que la substituiran en el futur a la Zona Franca. La nova consellera haurà de confirmar els terminis per aquests nous edificis, així com d'altres del pla d'equipaments penitenciaris, així com la construcció de la futura Audiència de Barcelona al solar dels antics jutjats del passeig Lluís Companys. 

Però el repte més important a curt i mitjà termini serà recosir la desconfiança que hi ha a la cúpula judicial i fiscal respecte al Govern, que s'ha evidenciat en els últims mesos amb l'absència dels diversos càrrecs en alguns actes, i la plantada que van fer el president del TSJC, Jesús María Barrientos, i el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, a unes paraules del president del Parlament, Roger Torrent, en un acte amb advocats.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació