Dimecres, 24 de juliol de 2024
esllavissades

Una gran esllavissada talla la L-913 entre Mata-solana i Vilanova de Meià

Sortosament el despreniment no ha atrapat ningú sota les roques | La previsió és que la carretera no reobri fins dissabte, tot i que avui ja es podria donar pas alternatiu

Jordi Ubach / ACN 31 de maig de 2018 a les 09:55
L’esllavissada ha tallat indefinidament la carretera L-913 | Cedida
La carretera L-913, que uneix la població pallaresa de Mata-solana, al terme municipal de Gavet de la Conca, amb Vilanova de Meià (la Noguera), va quedar tallada en els dos sentits de la marxa, ahir al vespre, a causa d’una gran esllavissada de terra i roques que ha ocupat tot l’ample de la calçada. Segons han informat els Mossos d'Esquadra, cap persona ni cap vehicle ha quedat atrapat sota les roques.
 
Segons el Servei Català de Trànsit, el despreniment es va produir al voltant de tres quarts de nou del vespre i des d’aleshores la circulació està interrompuda entre els quilòmetres 2 i 2,5. Aquest dijous han començat els treballs per esmicolar la roca i retirar tota la runa que talla la carretera. La idea és que dissabte ja pugui estar la carretera reoberta però, si és possible, aquest dijous al vespre es podria obrir parcialment si hi ha garanties de seguretat pels veïns.

Els veïns són els principals perjudicats d’aquesta situació, ja que fins que no es reobri el pas tindran seriosos problemes per desplaçar-se i arribar a les seves finques i granges. Així, hauran de fer un tomb de més de 50 quilòmetres passant pel Port de Comiols.
 

Una màquina esmicolant aquest matí la pedra de grans dimensions. Foto: ACN


Una carretera que uneix la Noguera amb el Jussà

L’alcalde de Vilanova de Meià, Xavier Terré, ha assegurat que ha estat una sort que la pedra no agafés algun vehicle ja que es tracta d’una carretera de 8 quilòmetres que uneix el municipi amb el Pallars Jussà i està molt transitada, tant per veïns que hi tenen finques i granges, com per excursionistes i escaladors ja que la zona és molt coneguda per aquestes pràctiques. 

L'alcalde també ha explicat que durant el mes de maig han comptabilitzat tres despreniments de roques, menors, en diferents vies locals, tots ells provocats per l'elevada pluviometria d'aquesta primavera.

En els últims mesos s’han produït un gran nombre d’esllavissades a les nostres comarques i, en general, en el conjunt del Pirineu i Prepirineu. La més greu, la que va tenir lloc el passat dia 16 d’abril a la carretera LV-9124, a Castell de Mur, on van quedar atrapades mortalment dos persones
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació