Diumenge, 22 de desembre de 2024
inserció

Tremp inaugura la nova cuina social

L'espai està pensat per donar resposta a les necessitats d'un col·lectiu de persones vulnerables que viuen al municipi

Redacció 31 de maig de 2018 a les 12:14
Imatge de la inauguració de la nova cuina social de Tremp | Ajuntament
L'Ajuntament de Tremp ha inaugurat aquest dimecres la nova cuina del dispositiu d'inserció socio-laboral. Es tracta d'un espai pensat per donar resposta a les necessitats d'un col·lectiu de persones vulnerables que viuen al municipi. Aquest equipament ja es va posar en funcionament l'any 2012 amb els recursos bàsics de què disposava l'Ajuntament i a mitjans de 2017 es va veure la necessitat d'ampliar i adequar la zona de cuina.

L'Obra Social "la Caixa" ha col·laborat fent una aportació de 6.000€ que han anat destinades a la reforma de la nova cuina. La resta de les obres han estat possibles gràcies a una aportació de l'EMD de Vilamitjana, així com les donacions solidàries que diferents entitats i particulars de Tremp han anat fent des dels inicis al projecte. 


Les obres han consistit en unir les dues sales que feien de cuina i de magatzem suprimint la paret. S'ha ampliat la zona calenta amb una illa ubicada al centre de la cuina i que allotja tres plaques de vitroceràmica més un espai de treball, i tot cobert amb una campana extractora professional. La resta de la sala s'ha distribuït entre la zona de treball freda, amb aigüeres i taulell; una zona d'emmagatzematge amb neveres, congeladors i armaris i un espai central amb una taula per a les sessions de formació.

Un projecte actiu des del 2012

El projecte per reduir el malbaratament d’aliments va començar l’any 2012, sota el nom de Treiem-ne més profit, com un mecanisme de resposta a la situació complexa que s’estava vivint en aquell moment arran de la crisi econòmica. En paral·lel a les dificultat per trobar feina i cobrir les despeses familiars per part de moltes famílies, s'observava que es feia malbé menjar en bon estat. D'aquesta observació va sorgir la proposta de recuperar aquests aliments i cuinar-los per allargar-los la vida i així contribuir a sostenir les persones amb vulnerabilitat.

El procés d'elaboració de recuperació es duu a terme amb voluntaris, cuiners professionals establerts al Pallars i sòcies de l'associació de dones Rosa d'Abril, així com les mateixes persones beneficiàries.

Amb el temps aquest projecte ha evolucionat cap a un espai formatiu on a banda de recuperar els aliments, els participants aprenen tècniques de cuina que poden afavorir la seva reincorporació al mercat laboral. Aquesta segona part es fa amb el suport i finançament del Servei d'Ocupació de Catalunya que a través del programa Treball als Barris finança el dispositiu d'inserció.
 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació