Dimecres, 22 de gener de 2025
meteorologia

Tremp registra els valors pluviomètrics primaverals més alts d’almenys els últims 69 anys

La primavera ha estat ​excepcionalment plujosa en el conjunt de les comarques pallareses

Jordi Ubach Llorens Jordi Ubach Llorens 8 de juny de 2018 a les 09:40
Una tempesta a la Conca de Tremp aquesta primavera | Jordi Uriach
La primavera d’aquest 2018 (mesos de març, abril i maig) ha estat excepcionalment plujosa a sectors del Pirineu i Prepirineu occidental, on s’ha registrat més del 190% de pluges respecte de la precipitació mitjana climàtica. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, de manera general ha estat la més plujosa des del 2013 i en aquests sectors, localment s'han enregistrat els valors pluviomètrics primaverals més alts d'almenys els darrers 69 anys.

És el cas de la zona Nerets-Tremp. En analitzar les sèries històriques disponibles, que s’inicien l’any 1950, aquesta zona de la Conca de Tremp presenta el rècord de precipitació per a una primavera juntament a les franges d’estudi de Vielha (Val d’Aran), Oliana (Alt Urgell) i el Pont de Suert (l’Alta Ribagorça). 


Més al nord, en xifres absolutes, la pluja recollida ha estat superior a 600 litres a punts elevats del Pallars Sobirà. El valor més alt enregistrat per les estacions de la XEMA i de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) ha estat de 789,9 litres a Espot (2.519 metres), seguit de 664,6 litres a Boí (2.535 metres), i de 626,4 litres a la Bonaigua (2.266 metres).

 

A banda de la precipitació total, cal fer esment de l'alt nombre de dies de precipitació durant els tres mesos. Al Pirineu occidental el nombre de dies de pluja superior als 0,2 mm ha sobrepassat els 60, mentre que al Prepirineu ha superat els 40 dies. Tot i aquesta abundància global de precipitació, a Catalunya enguany hi ha hagut també alguns sectors secs. Destaca en aquest aspecte el Delta de l'Ebre i altres punts del litoral Sud, però també de part del litoral Central.

Pel que fa a la temperatura, la mitjana ha estat semblant o superior als valors mitjans climàtics a la major part del territori, malgrat algunes excepcions al Pirineu i Prepirineu pallarès, on l’estació es pot qualificar de freda. Aquestes variacions es troben associades a les diverses pertorbacions i tempestes que han afectat particularment les nostres comarques.
 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació