Dimecres, 22 de gener de 2025
falles

Set dones han baixat falles per primer cop a la Pobla de Segur

Volien canviar el rol que tenien fins ara a la festa i participar de tot el seu procés de confecció

18 de juny de 2018 a les 08:22
Imatge de sis de les set dones fallaires que han participat de la baixada | ACN
La tradicional baixada de falles de la Pobla de Segur ha comptat per primer cop amb dones fallaires. Set joves del municipi s’han vestit aquest diumenge a la nit amb camisa blanca i faixa vermella i amb la torxa encesa al coll han baixat, tal com sempre ho havien fet els homes, del cim de la muntanya de Santa Magdalena fins a la Pobla. Aquestes joves van reclamar poder baixar falles amb l'objectiu de canviar el rol de la dona dins de la festa.

Les joves que s'han incorporat aquest any a la baixada de falles han participat en tot el procés de la seva confecció i han indicat que han rebut tota l'ajuda que han necessitat per fer la torxa. De fet, això és el que volien viure les joves que volien fer de fallaires a la festa. Lluís Macaya, de l'Associació Cultural de Fallaires i Pubilles de la Pobla de Segur, ha explicat que les falles són una festa de tot el poble i que l'objectiu és que hi participi tothom i s'hi senti còmode. Per aquesta raó, s'ha optat per acollir a les noies en aquest paper.

 

Pla general de dos parelles de noies fallaires amb les seves pubilles. Foto: ACN


Una de les dones fallaires, l’Alba Alegret, ha explicat que han viscut la baixada amb molta “il·lusió”, amb “nervis i emoció”. Alegret ha dit que ha viscut la festa de manera “diferent” i ha volgut destacar el fet que els fallaires comencen la festa dos setmanes abans, en la recerca de la teia i en la confecció de la falla. Una altra de les fallaires, Clàudia Plana, ha destacat que fins a cinc dones més s’hagin unit a la petició que ella i una amiga seva van fer ara fa uns mesos.

Un dels principals reptes per l’Associació Cultural de Fallaires i Pubilles de la Pobla de Segur en debatre la proposta d’incorporar les dones a la festa va ser com mantenir l’estètica. Així, es va acordar que totes les persones que baixen falles, fossin homes o dones, anirien vestits de fallaires. La festa, declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, igual que la resta de falles del Pirineu, ha comptat amb 150 parelles de fallaire i pubilla.

Pel que fa la festa en sí, s’ha desenvolupat sense cap incidència, amb total normalitat i, com és de costum, amb una gran participació i assistència de públic. Alguns dels fallaires de la Pobla de Segur han portat llaços grocs penjats a la teia per reclamar la llibertat dels presos polítics.
 

Algunes de les falles van portar un llaç groc. Foto: ACN


La festa de les falles de la Pobla de Segur és una tradició que es fa en honor a la Verge de Ribera, patrona de la localitat. Els fallaires han començat a baixar des de la muntanya de Santa Magdalena quan s'ha fet fosc. En arribar al poble, les pubilles els esperaven amb un ram de flors i un traguet de vi. A continuació, en parelles, han recorregut els carrers de la Pobla fins a la plaça de la Pedrera on han llençat la torxa a la foguera.

Les falles de La Pobla són diferents de les d'altres llocs del Pirineu, però en mantenen l'essència. El mànec és de fusta d'avellaner verda, recollida dels boscos humits de la Vall Fosca. La teia que crema és de pi sec, de soques caigudes de la reserva de Boumort. I la fusta es modela, i s'aferra amb claus i fil ferro a la branca d'avellaner.
 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació