Diumenge, 22 de desembre de 2024
atacs

Més de 500 reclamacions per atacs de voltors al bestiar en els últims 10 anys

La Generalitat anuncia que ha deixat de prioritzar les aportacions de menjar als canyets, ja que el voltor ja no és una espècie amenaçada a Catalunya

ACN 20 de juny de 2018 a les 09:00
Imatge de la jornada que ha tingut lloc aquest dimarts a Sort | Raquel Serrat
La Generalitat reduirà i deixarà de donar suport alimentari al voltor comú a Catalunya donat l’increment de la població en els últims deu anys, que ha passat d’unes 1.000 parelles a les 1.300 actuals. Les xifres encara són més significatives si retrocedim als anys 70, quan la població d’aquesta espècie al nostre país estava amenaçada, ja que era de només 30 parelles.

Amb aquesta línia, el Cap del Servei de Fauna i Flora de la Generalitat, Ricard Casanovas, ha explicat en una jornada tècnica sobre el voltor i la ramaderia extensiva, que s’ha celebrat aquest dimarts a Sort, que tots els voltors que es troben ferits i es porten a centres de recuperació, un cop recuperats, ja no s’alliberen a Catalunya, sinó que es porten a Israel. En total ja s'han enviat 84 voltors a aquest país on l'espècie sí que està amenaçada.


Mig miler d’atacs en 10 anys

Els ramaders, de la seva banda, s’han queixat dels atacs dels voltors als animals indefensos i de la manca de reconeixement de la Generalitat d’aquests fets. En els últims 10 anys, al Pirineu s’han fet fins a 500 reclamacions per atacs de voltors a bestiar. 
 

Voltors a la Reserva Nacional de Caça de Boumort. Foto: Consell Comarcal Pallars Jussà


Joan Guitart, coordinador territorial de les comarques de muntanya d'Unió de Pagesos, ha explicat que entre el 2011 i el 2015 es van denunciar 278 atacs, però que només se'n van considerar positius i se'n van pagar 17. Entre el 2008 i el 2010 se'n van denunciar 208 i 107 es van considerar positives. El 2016 es van acabar pagant totes les sol·licituds presentades perquè no es van resoldre en el termini de dos mesos que estableix la normativa. El 2017 hi va haver 21 sol·licituds i només 1 es va resoldre positivament. El 2018 s'han presentat 18 sol·licituds i de les 7 que s'han resolt només 1 és positiva.

Pels ramaders el descens de denúncies es deu al fet que estan cansats de reclamar i que la majoria dels casos la resposta sigui negativa. Casanovas ha indicat que l'obligació de l'administració és demostrar que entre la mort de l'animal i l'atac d'un voltor hi ha una relació directa i ha afegit que el 95% dels casos la causa inicial de la mort no és un atac de voltor. Casanovas ha recordat que Catalunya és l'únic territori on es reconeixen els danys de voltor als animals com vaques o vedells.

La solució ha de ser global i no és gens senzilla, donat que els voltors es mouen pel territori i és desplacen d’un indret a un altre. Durant la jornada s'ha apuntat la possibilitat d'incorporar gossos guardians als ramats per evitar atacs de voltors. Fins ara, aquests gossos solament s'utilitzen per evitar atacs d'ós o llop però en altres indrets s'ha demostrat l'efectivitat també amb voltors. 
 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació