El
Museu de les Papallones ha tornat a obrir les portes aquest dimarts i ho ha fet en un nou emplaçament, a Ribera de Cardós, després de tancar les portes fa cinc mesos al nucli de Pujalt per discrepàncies en la gestió amb l’Ajuntament de Sort, municipi al qual pertanyia. S’espera que aquest equipament ajudi a dinamitzar la Vall Cardós i es consolidi com una oferta cultural de referència pels visitants i turistes.
Al Museu hi ha exposades unes 3.500 espècies diferents, 219 de les quals són de Catalunya. El propietari de la col·lecció i responsable del Museu, Alfons Dolsa, ha dit que el visitant podrà conèixer a fons el món de les papallones, les seves relacions amb l'entorn i tota mena de detalls sobre la seva vida i els seus costums. Al Museu també s'expliquen detalls sobre el mimetisme, el dimorfisme sexual, geogràfic i estacional, relacions amb els altres insectes, simbiosi i adaptacions al medi de les papallones i insectes.
Amb la posada en marxa del Museu a Ribera de Cardós es posa fi a 15 anys de funcionament de l'equipament a Pujalt. Aquest fons científic és considerat com una de les quatre col·leccions de referència a Catalunya juntament amb el Museu de Ciències Naturals de la Citadella, el Centre de Recursos de Biodiversitat Animal de la UB i l'Institut de Ciències del Mar del CSIC.
Alfons Dolsa és el propietari de la col·lecció. Foto: ACN
Dolsa ha explicat que entre les curiositats d'aquesta col·lecció destaca la papallona més gran del món i també la més petita. Però també els insectes més grans de Catalunya i Europa. La joia del Museu és una papallona única al món descoberta a Andorra l'any 1994.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi