Dilluns, 22 de juliol de 2024
carreteres

Reoberta al trànsit la carretera LV-9124 a Castell de Mur

Els alcaldes de la zona coincideixen en reclamar més finançament pel manteniment de les vies locals

Redacció / ACN 4 de juliol de 2018 a les 10:08
Reñé, acompanyat d'autoritats locals, durant la reobertura de la carretera | Diputació de Lleida
Quan es compleixen 79 dies de l’esllavissada de Castell de Mur, que es va emportar la vida d’un matrimoni de Sant Esteve de la Sarga, la Diputació de Lleida ha reobert aquest dimarts al trànsit el tram de la carretera LV-9124, de la seva titularitat, al terme municipal de Castell de Mur, que va quedar tallada a la circulació per l’esllavissada de roques ocorreguda  el passat 16 d’abril. 

L’esllavissada es va registrar a 90 metres de la carretera, en un terreny que no és titularitat de la Diputació de Lleida, i va tallar completament el pas a l'altura del kilòmetre 5'200. Aquesta via, recordem, dona accés al municipi de Sant Esteve de la Sarga des del Pallars Jussà i al congost de Mont-rebei.


Les obres d'emergència al llarg d'aquests dos mesos i mig s'han articulat en quatre eixos: el condicionament d'un pas provisional per complementar l'itinerari alternatiu per el Pont de Montanyana, els treballs previs en alçada per al sanejament de la zona del cingle, el desenrunat de la vessant i la reconstrucció de la carretera, amb un pressupost total estimat de 430.000 euros. Una darrera fase d'actuació s'afrontarà a la tardor, i consistirà en la reposició mediambiental de l'entorn.
 

Un vehicle circulant per la carretera ja reparada. Foto: ACN



El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñe, ha presidit l’acte i ha dit que durant les tasques de retirada de roques es van recuperar peces de l’ermita que hi havia a la zona i l’esllavissada es va emportar. Entre aquestes peces una pica baptismal i algun fragment de pintures.

Més finançament

Els alcaldes de Castell de Mur i Sant Esteve de la Sarga han coincidit en demanar més finançament per les carreteres i el president de la Diputació de Lleida ha insistit en el fet que ha de venir del Ministeri de Foment. L’alcalde de Sant Esteve de la Sarga, Jordi Navarra, aprofitant la presència del president de la Diputació de Lleida a la zona, ha demanat suport econòmic per reparar les carreteres del seu municipi i que els veïns “no s’hagin de jugar la vida" cada cop que circulen per aquestes vies.

Per Navarra, que no ha volgut acompanyar la comitiva a l’hora de fer-se la foto a la zona de l’esllavissada, ha dit que un ajuntament petit com el seu no pot fer front a totes les obres de millora que requereixen aquestes carreteres i creu que és fonamental que estiguin en bon estat per l’arrelament de la població al territori i per la visita dels turistes.
 
De la seva banda, l’alcalde de Castell de Mur, Josep Maria Mullol, s’ha expressat en la mateixa línia i ha dit que el seu ajuntament no hagués pogut fer front a la reparació de la carretera i a la retirada de les pedres de l’esllavissada.

Reñé ha dit que espera poder-se entrevistar amb el Ministeri de Foment per abordar el finançament de les carreteres locals del Pirineu i ha reiterat que el problema d’aquestes vies “no és la titularitat i sí el finançament". Reñé defensa que la titularitat de les carreteres ha de ser dels ajuntaments i ha afegit que s'ha de vetllar perquè aquests disposin d'un bon finançament per poder fer front a obres de manteniment dels camins municipals.

El president ha anunciat que ja hi ha una reunió prevista amb el conseller de Política Territorial i tots els presidents comarcals de les comarques del Pirineu per buscar una solució al finançament per camins locals.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació