Dissabte, 23 de novembre de 2024
mines

Front comú contra les investigacions mineres de Salau a l'Arieja i al Pallars

Mine Salau i Salvem Salau són les dos plataformes contràries al projecte que volen coordinar accions conjuntes contra aquestes pràctiques

ACN 9 de juliol de 2018 a les 10:30
Les banderes occitana i catalana onejant al Port de Salau en imatge d'arxiu | ACN
Mine Salau i Salvem Salau són dos plataformes contràries a les investigacions mineres de Salau, al Parc Natural de l’Alt Pirineu, que ara s’han unit per coordinar accions conjuntes contra el projecte d’extracció d’or i tungstè (wolframi). A la part catalana, l'atorgament del permís està condicionat a la declaració d'impacte ambiental del mateix projecte, per trobar-se en una zona integrada a la Xarxa Natura 2000, que s'està redactant actualment.

La plataforma Salvem Salau recorda que la fase de perforació del projecte ja suposaria “greus impactes ambientals sobre un espai natural" protegit amb espècies en perill d'extinció com l'ós o el gall fer. A la part de l'Arieja, el projecte d'investigació minera de Couflens se centra a l'antiga mina de Salau, on ja s'hi havia explotat tungstè entre els anys 60 i 80, que es venia a Rússia per a la fabricació d'armament, situada en un Parc Natural Regional Francès, encara que tot i ser parc natural les restriccions dels usos són molt menors que en el cas del PNAP català.


Salvem Salau afirma que en cas que aquests projectes segueixin endavant, podrien suposar “la concessió de l’explotació minera per un mínim de 30 anys en mans d'una empresa estrangera" que explotaria els recursos miners, i només deixaria al territori "greus impactes ambientals com la contaminació de les aigües", per la presència de sulfurs de ferro que en contacte amb l'aigua poden donar lloc a la formació d'àcid sulfúric i també per l'arsènic present en els minerals arsenopirític.

Les Plataformes defensen que el soroll que ocasionarà alterarà la vida de moltes espècies protegides de fauna; l'obertura de noves pistes i l'ampliació de les actuals suposaria un greu impacte paisatgístic; sense menystenir el greu risc per la salut humana que suposa la presència dels silicats del grup dels amiants i els asbestos, que poden arribar a causar greus malalties i fins i tot la mort de les persones que hi entren en contacte.

Les dos plataformes han decidit unir esforços donat que tant el costat francès com el català de Salau es troben afectats pel mateix projecte miner que una empresa vol cercar or i wolframi, preferentment. La promotora del qual és l'empresa NeoMetal SAS, empresa domiciliada a Dun (Arieja), encara que els drets miners han estat venuts a Apollo Minerals UK, una filial de l'australiana Apollo Minerals Ltd.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació