L'Oficina de Turisme de Sort acull aquest estiu l'exposició
Perseguits i Salvats. No volien que existíssim, que forma part del projecte que impulsa la
Diputació de Lleida per a la recuperació de la memòria del pas pel Pirineu de milers de jueus que fugien de l’Holocaust durant la Segona Guerra Mundial.
La mostra, que es podrà visitar durant el juliol i l’agost, parla dels viatges a peu que van haver de fer per aconseguir viure en pau i de l'ajuda desinteressada que van rebre per part de diverses persones residents a les comarques pirinenques. En l'acte d'inauguració hi ha assistit el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, juntament amb l'alcalde de la població, Raimon Monterde, i el president del Consell Comarcal, Carles Isús.
Reñé ha destacat que
Perseguits i Salvats posa en valor "la solidaritat entre els pobles per sobre de la barbàrie", i que és, per damunt de tot, un projecte humà i moral que recorda aquelles persones que van poder salvar la vida gràcies a l'actitud de tota aquella "gent senzilla del Pirineu" que, com en el cas de Sort, van arriscar la seva pròpia vida i la de les seves famílies per ajudar als que fugien de la persecució del nazisme, i que ho van fer sense esperar res a canvi.
L’exposició viatjarà en els propers mesos per diverses ciutats catalanes i estrangeres fins arribar, el proper mes de desembre, a Tel Aviv (Israel). La mostra s’articula en cinc parts, una d’elles dedicada a la solidaritat de lleidatans anònims que van ajudar els que fugien de l’Holocaust. Mentrestant, un altre apartat parla dels detonants que van disparar les alarmes entre el poble jueu. Un més es centra en els mètodes de repressió i els dos darrers tenen a veure amb el context històric dels Pirineus i l’Estat espanyol.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi