El Centre de Documentació dels Pirineus (CEDRIP) ha posat en funcionament el Punt d'interpretació del romànic del Pallars Sobirà, a la localitat de Son del Pi. Es tracta del primer centre d'aquestes característiques a la comarca i pretén contribuir a la recuperació de la memòria patrimonial de la zona.
L'espai, de poc més de 100 metres quadrats, està dissenyat a base de plafons estàtics, dinàmics i interactius. El punt d'interpretació fa un repàs a l'arquitectura, la pintura i l'escultura de l'època romànica al Pallars. El director del CEDRIP, Toni Anyó, ha assegurat que, de la pintura del segle XI i XII, la del Pallars és una de les millors representades de tota Catalunya, unes obres que són "desconegudes pel gran públic".
En aquesta instal·lació s'exposa aquest conjunt d'imatges de pintura mural i sobre taula d'excepcional qualitat, que es troben conservades a museus d'arreus. Gràcies a les noves tecnologies el visitant pot observar el mínim detall de totes les pintures originàries del Pallars com Sant Pere del Burgal, Santa Maria d'Àneu, Baiasca o Sant Pere de Sorpe.
La visita en aquest espai, inaugurat aquest dimecres, ofereix al visitant un viatge virtual al món del romànic del Pallars Sobirà; context geogràfic, històric i descripció de l'arquitectura, escultura, pintura mural, pintura sobre taula i talles.
Anyó ha explicat que aquest espai vol posar de manifest "la manifestació artística més notable" que té el Pallars Sobirà i ha afegit que no solament parla de pintura sinó també de l'arquitectura civil i militar del romànic que és present en ponts, torres i castells comunicats al llarg de la conca del riu Noguera Pallaresa.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi