Diumenge, 22 de desembre de 2024
Mossegada de salut

Què he de menjar si tinc diverticles?

La nutricionista Laura Espia ens dona quatre recomanacions si patim aquesta malaltia

Laura Espia 28 de juliol de 2018 a les 09:39
La fruita és molt important si patim diverticulosi | Jonathan Oca
Hola bon dia Laura. Tinc 36 anys i tinc diverticles, em podries orientar-me respecte als aliments que hauria de prendre. Avui sortiré de l'hospital degut a una recaiguda d'aquet tema. Gracies"
J.N
 
La malaltia diverticular està formada per dues afeccions: la diverticulosis i la diverticulitis. La diverticulosis consisteix en la formació de petites bosses o diverticles en la paret del conducte intestinal, generalment de l’intestí gros. Aquestes bosses, en la majoria de casos no provoquen símptomes, tot i així, algunes persones pateixen certes molèsties, però sense massa importància.


En canvi, en la diverticulitis, aquestes bosses s'inflamen causant febre, dolor i distensió abdominal. Quan els diverticles s'inflamen perquè en ells queden restes d'excrements, s'ha de tractar hospitalàriament amb dieta absoluta i, que de vegades, requereix una intervenció quirúrgica.

La causa de l’aparició dels diverticles sembla ser una debilitat de la paret del còlon associada a anys d'augment de la pressió dins de l'intestí. Els principals factors de risc són l'edat, que afavoreix el debilitament dels músculs dels intestins, i una alimentació pobra en fibra, que a més de promoure el restrenyiment, també contribueix a la formació de femta de petit volum i dura, que provoca que els músculs de la paret intestinal hagin de contraure’s més fortament per poder-les fer avançar en el seu recorregut. 

El principal objectiu de la dieta és reduir el risc que es formin diverticles, o que aquests no augmentin si ja existeixen, el que no s'aconsegueix és que desapareguin un cop formats.
Per tant, amb la dieta procurarem facilitar el pas de la femta a través del nostre intestí, per això és important aportar quantitats elevades de fibra.

Quatre recomanacions

La primera recomanació i la més important, és beure entre 7 o 8 vasos d’aigua al dia, ja que així aconseguirem que la femta no es ressequi i pugui avançar amb fluïdesa a través de l’intestí.
 
La segona recomanació, i no menys important, és la quantitat de fibra de la nostre dieta. S’ha de consumir diàriament quantitats de fruita i verdura, i apostar per cereals integrals, com per exemple, la civada, que és un dels cereals de major efecte suavitzant i protector  sobre el intestí. La tercera recomanació, seria elevar el consum de llegums, ja que són un aliment molt complert i amb una elevada quantitat de fibra. 

I finalment, la quarta recomanació, seria afavorir una flora intestinal sana i forta. La flora intestinal facilita una correcta absorció dels nutrients en l'intestí i normalitza el trànsit. Els aliments que l’enforteixen són els probiòtics. Es consideren probiòtics els aliments que contenen bacteris làctics vius que són beneficioses per a l'organisme, com ara el iogurt i alguns formatges frescos.

Si amb tot això no és suficient, hauríem d’evitar en la dieta aquells aliments que no ens aportin fibra o que poguessin afavorir la formació d’excrements durs i per tant augmentessin  la pressió intestinal. Aquest aliments serien principalment la carn, que no té  gens de fibra, a l’igual que els cereals refinats, que durant el processat se'ls elimina gran part de la fibra, i finalment els greixos. 

Recordeu, l’aigua és essencial pel nostre organisme, i moltes vegades la deixem de banda, com deixem de banda els aliments integrals, que els preferim refinats pel seu major sabor, però d’aquesta forma perdem fibra i gran quantitat de nutrients pel  camí.

Quan es pateix diverticulosis, el més recomanable és acudir a un professional de la nutrició perquè estudiï el cas en concret i realitzi unes pautes personalitzades. Aquesta s'adaptarà a les necessitats i/o tolerància de la persona, ja que es tindran en compte els hàbits de cadascú, les seves costums, els seus gustos, les medicacions que pugui prendre i altres malalties que pugui influir en el procés.
 
Espero haver resolt els teus dubtes i recordeu que ens podeu fer arribar les vostres consultes al correu electrònic: lespiamonso@gmail.com.
 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació