Diumenge, 22 de desembre de 2024
acampada

En marxa una campanya per evitar l'acampada il·legal al Parc Natural de l'Alt Pirineu

L'any passat es van registrar 21 denúncies per aquest motiu, la majoria al camí d'accés a la Pica d'Estats per la Vall Ferrera

Redacció 30 de juliol de 2018 a les 14:57
Deixalles acumulades a l’estany del Sotllo | Territori
Personal del Parc Natural de l'Alt Pirineu i del cos d'Agents Rurals han iniciat una campanya informativa i de control per evitar l'acampada il·legal en aquest espai natural protegit. Així, s'han programat uns serveis especials que recorreran les zones més problemàtiques, i s'ha reforçat la senyalització i els rètols informatius. L'any 2017 es van registrar 21 denúncies per aquest motiu, la majoria al camí d'accés a la Pica d'Estats per la Vall Ferrera.

Aquesta campanya, que es prolongarà fins a finals de setembre en l'àmbit del parc, servirà per comprovar que les persones visitants acampades compleixen amb la normativa vigent, i compten amb l'autorització necessària per fer-ho. En cas que sigui necessari acampar, es permet en la modalitat “d’alta muntanya”, que comprèn la pernocta de les 20h del vespre a les 8 del matí per sobre els 2.000 metres, sempre que es faci una única nit en una mateixa ubicació. 


Es tracta de la segona campanya d'aquest tipus que la Generalitat posa en marxa en aquest àmbit. L'objectiu és aconseguir un efecte dissuasiu, i fer compatible el gaudiment de la natura amb la preservació de la fauna salvatge i la biodiversitat singular d'aquests espais que requereixen una especial protecció.

Un dels punts més conflictius és el camí d’ascensió a la Pica d’Estats per Àreu, a la Vall Ferrera. És el pic més alt de tot Catalunya (3.143 metres), i una de les muntanyes més populars dels Pirineus. Precisament, en les proximitats de l'estany de Sotllo, en els últims anys s'havia establert una zona d'acampada il·legal amb usuaris que fixaven la tenda diversos dies i generaven brutícia i deixalles. Tot i la dificultat d'accés, el parc ha realitzat una neteja de la zona, tot i que aquesta pràctica no està encara erradicada i és per això que la vigilància s'intensifica especialment en aquest indret per fer-la desaparèixer.

En aquest cas concret, les persones expertes recomanen que es planifiqui bé la ruta, ja que és llarga, i físicament exigent. Per pernoctar es recomana el refugi de Vallferrera o diversos allotjaments de la zona, especialment del poble d'Àreu per la seva proximitat. Cal recordar que les persones practicants d'aquesta modalitat hauran de procurar un impacte mínim en aquest medi, especialment fràgil, i deixar l'espai en les mateixes condicions que el van trobar.

Per sota dels 2.000 metres d’altitud, fora dels horaris anteriorment citats i per acampar més d’un dia en el mateix emplaçament, i més de tres tendes juntes, cal demanar una autorització específica al Parc mitjançant el formulari present a la web, així com el propietari del terreny, que en la majoria de casos correspon a un ens local (Ajuntament o EMD). Les autoritzacions del Parc per acampar només s'emeten favorablement en determinades condicions si l'acampada va vinculada a finalitzats educatives, científiques o de gestió del medi natural.
 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació