Dimecres, 22 de gener de 2025
fauna salvatge

​Unió de Pagesos es manifestarà el 31 d’agost per exigir un canvi en la gestió de la fauna salvatge

L'organització posa en marxa una campanya contra els danys de la fauna protegida a la ramaderia, que inclourà xerrades i que es clourà amb la mobilització de finals de mes

2 d'agost de 2018 a les 10:47
Imatge d’una manifestació de pagesos el passat setembre a Lleida | ACN
Unió de Pagesos ha posat en marxa una campanya per fer visible els danys que ocasiona la fauna protegida com els ossos, els voltors i els llops sobre la ramaderia i l'agricultura a les comarques de muntanya. L'organització organitzarà en les pròximes setmanes quatre xerrades informatives a Vielha, la Pobla de Segur, Vilaller i Llavorsí per valorar les futures accions a posar en marxa i prendre les mesures necessàries que permetin reduir aquests danys.

Així mateix, Unió de Pagesos convocarà una manifestació el 31 d'agost, en una població encara per concretar, per denunciar "la manca d'efectivitat" de les accions de l'administració i per exigir un canvi en les polítiques de gestió de la fauna salvatge. El sindicat assegura que la situació "s'està tornant insostenible per als ramaders", ja que els atacs "són cada vegada més nombrosos", ja que provoquen "danys directes al bestiar i altres d'indirectes, en forma d'abandó de pastures i d'increment de despeses en haver de prendre mesures extraordinàries".


A més, des d’Unió de Pagesos es posa de relleu que darrerament s'han intensificant els casos de transmissió de malalties de la fauna salvatge, protegida o no, al bestiar d'algunes explotacions, "que està obligat a passar tots els controls sanitaris".

Dos xerrades al Pallars

Les xerrades tindran lloc el 7 d’agost a Vielha (Val d’Aran), el 13 a la Pobla de Segur, el 21 a Vilaller (Alta Ribagorça) i el 28 a Llavorsí. Serviran per analitzar els danys que causa la fauna salvatge protegida sobre la ramaderia i l'agricultura i també s'abordaran els problemes derivats de la transmissió de malalties de la fauna salvatge als ramats, com ara la tuberculosi, i de la sanitat ramadera.

El sindicat considera "imprescindible" que els ramaders amb animals afectats per danys de la fauna protegida denunciïn com més aviat millor els atacs "per tenir opcions que aquests siguin compensats", però principalment "per fer aflorar la magnitud real del problema, ja que molts atacs no es denuncien". Cal tenir en compte que el 2017 només s’haurien denunciat uns 90 casos d’atacs d’aquestes espècies, que l'Administració va compensar amb poc més de 20.000 euros, segons asseguren des del sindicat agrari.
 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació