Divendres, 22 de novembre de 2024
mines

L'entitat geològica i minera SIGMADOT demana que no s'autoritzin les prospeccions a Salau

L'Associació vol que es netegin les zones on es van fer prospeccions a les Vall d'Àneu i encara hi ha restes

ACN 3 d'agost de 2018 a les 10:47
Una imatge d'arxiu d'unes mines de carbó colombianes | Wikicommons
La Societat internacional de geologia i mineria per al desenvolupament i gestió del territori, SIGMADOT, ha acordat demanar que no s'autoritzin les prospeccions mineres ni al Pallars Sobirà (Salau) ni al Coserans (França). L’entitat es mostra “totalment en contra” de les prospeccions mineres que es volen fer tant al sud del Port de Salau (capçalera del riu Salat) com al nord (capçalera dels afluents del riu Noguera Pallaresa), ja que aquestes activitats se situarien al bell mig del Parc Natural de l’Alt Pirineu, fet que consideren "totalment inadmissible". L'entitat argumenta que aquestes activitats ''malmetrien diversos indrets del parc ric pel que fa al seu excepcional patrimoni geològic, a més a més del patrimoni biològic''.

SIGMADOT vol també que es netegin les zones on es van fer prospeccions en un passat, a les Vall d’Àneu, per on els testimonis estrets als sondatges campen arreu i s'elimini la contaminació produïda per les activitats mineres del segle passat a la vall del riu Salat (Occitània). 


La mineria es duria a terme al bell mig d'un dels circs glacials més importants de França, al Circ d'Anglada. Alhora, valoren “molt negativament la mineria que es va realitzar durant el passat segle XX", ja que les seves escombreres riques amb arsènic malmeten greument les aigües del riu Salat.

Alhora, SIGMADOT vol manifestar el seu suport al Parc Natural de l'Alt Pirineu, a l'Entitat Municipal Descentralitzada d'Isil i a les plataformes Salvem Salau i Stop Mine i diu que es posa al servei de les Valls d'Àneu i de Coserans, per tal d'evitar aquestes activitats mineres en aquesta zona natural.

SIGMADOT és una entitat geològica i minera, que es manifesta a favor de la mineria ambiental. Es tracta d'una mineria sostenible i sustentable, que no agredeixi al medi natural (amb les explotacions mineres), ni al medi ambient (amb el tractament dels productes extrets per les activitats mineres), ni al medi social (ni a les persones treballadores ni a les comunitats de veïns propers a les activitats mineres). L’entitat insisteix que "no és una entitat antiminera", i sí una entitat a favor de la mineria sostenible. En aquest sentit, entenen que l'explotació minera plantejada al Pallars ho és.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació