Endesa implementarà per primera vegada en una línia d'alta tensió de Catalunya unes fundes aïllants per a protegir l'avifauna de les torres elèctriques. Es tracta d'un sistema anti-electrocució "molt eficient" que fins ara només podia aplicar-se a la xarxa de mitjana tensió i que, gràcies als darrers avenços tecnològics en la fabricació de materials, s'ha pogut desenvolupar per a nivells de tensió de major voltatge.
La línia d’alta tensió a 110 kV que la companyia ha escollit per començar a implementar aquestes fundes aïllants és una del Pallars Jussà que va des de la subestació de la Pobla de Segur fins a la de la Torre de Capdella, tot creuant també els municipis de Baix Pallars, Conca de Dalt i Senterada. Els treballs es realitzaran de cara a la tardor en aquesta línia, de més de 25 quilòmetres de longitud.
En total la línia d’alta tensió té una extensió de 25,3 quilòmetres i té una derivació fins a la subestació de Molinos, al nucli de Mont-ros, que pertany a la Torre de Capdella. Es tracta d'un recorregut proper a zones catalogades dins la Xarxa Natura 2000 i que compta amb una gran varietat d'aus rapinyaires, on hi nidifiquen especialment trencalossos, una espècie de voltors.
Segons informa la companyia, les fundes aïllants es col·locaran a totes les torres de suspensió de la línia, és a dir, en tots aquells suports elèctrics on els cables es troben suspesos amb cadenes d'aïlladors, els quals fan la funció d'aïllar elèctricament els cables de les torres. Aquestes infraestructures són les que es consideren especialment sensibles i on podrien existir possibilitats d'accidents per col·lisió o electrocució.
D'aquesta manera, els nous dispositius reduiran el risc elèctric en el moment en què una au que reposa en una torre aixeca el vol, ja que a l'estendre les ales hi podria haver contacte amb un cable i produir-se un arc elèctric, així com la conseqüent descàrrega, segons indiquen des d'Endesa. Fins ara, els resultats en línies de mitjana tensió duts a terme per la companyia han estat "molt satisfactoris" i espera que amb aquesta nova aplicació a la xarxa d'alta tensió "s'aconsegueixi salvaguardar i protegir més l'avifauna que habita o transita per zones amb infraestructura elèctrica".
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi