Dilluns, 27 de gener de 2025
Parc pirinenc

Catalunya, Andorra i França formalitzen la creació del Parc Pirinenc de les Tres Nacions

La unió de quatre àrees protegides dels tres territoris permetrà desenvolupar accions de promoció conjunta d'àmbit transfronterer

25 d'agost de 2018 a les 09:58
Imatge de l'acord entre les tres institucions | ACN
El Parc Natural de l'Alt Pirineu, juntament amb el Regional de Pyrénées Ariégeoises a França i els andorrans de la Vall de Sorteny i Comunal de les Valls de Comapedrosa, han iniciat aquest divendres el camí cap a la seva promoció conjunta a través d'una nova marca que els aglutina sota el paraigua de Parc Pirinenc de les Tres Nacions.

La unió de totes quatre àrees protegides suma més de 428.700 hectàrees, convertint-se d'aquesta manera en una de les més extenses d'Europa d'àmbit transfronterer i distribuïdes per 158 municipis, dels quals una quinzena són catalans, dos més del principat d'Andorra i 141 francesos.


Durant l'acte de signatura del protocol que ha fet possible la seva creació, on d'entre els assistents hi havia el nou ambaixador d'Espanya a Andorra, Àngel Ros, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha explicat que aviat es formarà una comissió de treball per estudiar i programar les accions a desenvolupar en els pròxims anys, començant per l'elaboració d'un logotip i definint els seus primers elements de promoció.

La signatura del protocol de creació del Parc Pirinenc de les Tres Nacions és l'inici del camí, per a les quatre administracions que l'integren, per a establir elements de promoció conjunta d'aquesta àrea protegida, que és el resultat de la unió del Parc Natural de l'Alt Pirineu, el Parc Natural Regional de Pyrénées Ariégeoises, el Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa i el Parc Natural de la Vall de Sorteny. En aquest sentit, Calvet ha explicat que està previst que aquest mateix 2018 estigui en funcionament la comissió de treball que ha de permetre definir el logotip i les diverses accions a emprendre en els propers anys.

El conseller de Territori i Sostenibilitat ha afirmat que la gestió conjunta d'aquest entorn natural ha de servir per treure'n el "màxim aprofitament". També ha dit que el Parc pot ser una eina que ajudi a avançar en d'altres projectes comuns entre els tres territoris, com ara el d'intentar aconseguir que aquesta zona pugui ser en un futur una Reserva de la Biosfera transfronterera o integrar-se al programa Transboundary Parks. A més, ha destacat que el treball de les quatre administracions també contribueix a enfortir d'altres elements comuns com són la Baixada de Falles o la llengua occitana.

El Parc Pirinenc de les Tres Nacions suma més de 428.700 hectàrees i 158 municipis, 15 de catalans, dos d’andorrans i 141 de francesos. Servirà per a la promoció turística conjunta, la dinamització socioeconòmica i els intercanvis en matèria de sostenibilitat i patrimoni natural. L’acte, que s’ha celebrat al Centre d’Interpretació del Comapedrosa (Andorra), ha servit per materialitzar el compromís de les parts amb aquest projecte que es va començar a gestar fa nou anys amb la creació del Parc Natural Regional de Pyrénées Ariégeoises. 

La voluntat de treballar conjuntament per al desenvolupament d’aquesta àrea transfronterera ve de lluny. En aquest sentit, els quatre parcs des de la seva creació col·laboren en la planificació i execució d’activitats i iniciatives conjuntes. Un exemple és el projecte Interreg POCTEFA GREEN, a través de la qual el Parc Natural de l’Alt Pirineu, el Parc Nacional Regional de Pyrénées Ariégeoises i el Parc Natural de la Vall de Sorteny participen per posar en funcionament la xarxa de Parcs Pirinencs i accions diverses conjuntes com la valorització dels productes agroramaders, la millora de la biodiversitat d’hàbitats de pastura, estanys, molleres i boscos. 

També s’han impulsat accions conjuntes entre l’Alt Pirineu i Pyrénées Ariégeoises de promoció de productes locals en fires d’una banda i l’altra, mercats d’intercanvi i trobades transfrontereres, com les del port de Tavascan (Marterat) i la de Boet; i entre l’Alt Pirineu i Comapedrosa, amb la creació de l’itinerari interpretatiu transfronterer la Molinassa-Comapedrosa.
 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació