Divendres, 22 de novembre de 2024
os

Territori ja ha començat a elaborar el «protocol» per justificar l'extracció de l'os Goiat

Es vol posar de manifest que si no es fa fora aquest exempla podria perillar la continuïtat del programa de reintroducció

ACN 27 d'agost de 2018 a les 10:35
El conseller Damià Calvet, durant la reunió amb el síndic d'Aran | ACN
El Departament de Territori i Sostenibilitat ha començat a redactar ja el protocol que ha de servir per justificar la necessitat d'extraure del Pirineu l'os Goiat. Així ho ha explicat el conseller Damià Calvet després de mantenir una reunió aquest dissabte amb el síndic d'Aran, Carlos Barrera.

Calvet ha anunciat que s'estan desenvolupant "reunions tècniques" entre representants de diverses administracions que formen part del programa de reintroducció i que el protocol que s'ha de definir serà nou perquè es tracta d'una espècie que "està molt protegida" i qualsevol actuació té molt seguiment per part de les institucions europees. Barrera ha remarcat que en 23 anys de programa de reintroducció cap os havia arribat a generar un "punt de tensió" com el que ha provocat Goiat a qui se li atribueixen una quinzena d'atacs. Segons el síndic, la no extracció d'aquest exemplar podria fins i tot arribar a posar en perill la continuïtat del programa.


Després d'acordar el mes passat la necessitat d'extraure l'os Goiat del Pirineu, Damià Calvet ha explicat que ara s'està elaborant tot el "procediment jurídic i tècnic que ho permeti". Serà un expedient que ha de definir el protocol per retirar l'os i quan estigui enllestit, "esperem que més aviat que tard", es posarà en marxa. De totes maneres, el conseller ha insistit novament que la voluntat del Govern és la de no "retransmetre" la captura de Goiat minut a minut i ha recordat que quan aquesta es pugui fer no s'anunciarà fins que hagi tingut lloc.

Protecció de grau màxim

La protecció de l'os té un "grau màxim" i per això les reunions per definir el protocol d'extracció de Goiat tenen lloc entre representants de diverses administracions. I es que al programa PirosLife de reintroducció de l'os hi estan implicats tant el Govern, com l'estat espanyol, les comunitats d'Aragó i Navarra i també la Comunitat Europea. Cal remarcar que en aquest sentit, l'os Goiat es troba actualment en territori francès i França no permet que l'helicòpter dels Agents Rurals sobrevoli la zona per mirar de localitzar-lo, anestesiar-lo i canviar-li la bateria del transmissor que porta i que és el que permet atribuir-li els atacs. 

Segons el síndic d'Aran, Carlos Barrera, sembla que a França ja li està bé aquesta "indefinició" però l'important és que el Govern té la "plena voluntat d'extraure l'exemplar" i això hauria de servir per donar tranquil·litat i normalitat al sector ramader, tot i que és conscient que hi ha més ossos que també podran generar problemes en un futur. De fet, Unió de Pagesos ha convocat pel proper divendres 31 d'agost una manifestació a Vielha per reclamar mesures pels danys de la fauna salvatge als ramats.

Territori calcula que hi ha entre 40 i 50 ossos al Pirineu i un dels objectius que s'ha marcat el Departament per al foment de la biodiversitat és poder delimitar el "territori os" i en funció de les hectàrees que ocupi es pugui delimitar el nombre exacte d'ossos. El conseller Calvet ha explicat que això formarà part d'un estudi que s'elaborarà els propers mesos i s'inclourà en la nova fase del programa Life, que quan s'esgotarà continuarà des del Govern. 
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació