Dimecres, 22 de gener de 2025
voluntariat

El conseller Calvet visita els treballs dels voluntaris de Boscos de Muntanya

Durant sis setmanes, 280 voluntaris han contribuït amb aquest projecte a recuperar i mantenir pastures i camins ramaders tradicionals del Parc Natural de l’Alt Pirineu

29 d'agost de 2018 a les 11:19
El conseller ha visitat la Casa Bringué de Ginestarre | @gencat
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va visitar el passat divendres els treballs de millora de l’entorn al Parc Natural de l’Alt Pirineu que van dur a terme la setmana passada una vintena de voluntaris, en el marc del projecte de l’entitat catalana sense ànim de lucre Projecte Boscos de Muntanya / Bergwaldprojekt. També ha visitat la Casa Bringué de Ginestarre, propietat del Departament de Territori i Sostenibilitat, que acull els voluntaris durant la seva estada, mitjançant un acord de cessió.

Concretament, els treballs han consistit en la millora de pastures i camins ramaders tradicionals i en una gestió forestal sostenible a l’entorn de la Vall de Cardós i manteniment de pastures al barranc de Port-Ainé i entorn del Massís de l’Orri, treballs, tots aquests, al Pallars Sobirà. L’actuació compta amb una subvenció del Parc Natural per valor de més de 31.300 euros per a la millora i recuperació de camins històrics als termes d’Esterri de Cardós i Massís d’Orri (Rialp) i material de difusió i millora del web.
 

Actualment, els voluntaris són a Espinavell, a la Vall de Camprodon. Foto: @gencat.


 
Els voluntaris han treballat durant el juliol i part d’agost a la zona del Massís de l’Orri, i de mitjans d’agost a mitjans de setembre al terme d’Esterri de Cardós i de finals d’agost a principis de setembre a Espinavell, a la Vall de Camprodon, on recuperen també camins ramaders. En total, aquest estiu han participat 280 voluntaris als tres camps: 140 al Massís de l’Orri, 140 a Esterri de Cardós i 40 a Espinavell, repartits en torns setmanals de 20 persones. 
 
Ja fa onze anys que aquesta entitat sense ànim de lucre treballa al Parc Natural de l’Alt Pirineu amb l’objectiu de fomentar la millora i la conservació dels boscos i paisatges dels Pirineus catalans. Ho fa mitjançant l’organització d’estades de voluntariat d’una setmana al bosc per a adults durant l’estiu. Encara que enguany també treballen per primer cop al Parc Natural de les Capçaleres del Ter Freser, el Parc Natural de l’Alt Pirineu és l’àmbit on han desenvolupat més projectes. En total, l’entitat ha portat al parc natural més de 200 voluntaris anuals en els darrers anys, la qual cosa suposa 3 de cada 4 voluntaris que hi arriben.

Projecte Boscos de Muntanya és una entitat catalana que forma part de la xarxa Bergwaldprojekt, que porta 30 anys acostant les persones als boscos mitjançant el voluntariat a Suïssa, Alemanya, Àustria i Ucraïna. Les tasques les realitza seguint els criteris dels propietaris municipals i dels gestors forestals, com els enginyers forestals comarcals de la Generalitat i els tècnics dels Parcs Naturals. Així, busca la implicació de la ciutadania en la millora de la gestió forestal sostenible dels boscos, el manteniment de prats, camins i el suport a l'activitat ramadera.
 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació