Balanç d'un agost tràgic a les carreteres catalanes. Tot i que a les carreteres pallareses no hem hagut de lamentar cap accident mortal, des de principis de mes, el nombre d'accidents greus ha estat un degoteig que ha acabat amb un total de 20 sinistres mortals a la xarxa viària que han deixat 23 morts. A més, a la ciutat de Barcelona hi ha hagut almenys tres víctimes mortals més. La xifra és molt elevada i suposa pràcticament triplicar la del 2017, quan van morir 9 persones a les carreteres catalanes.
Des del Servei Català del Trànsit han afirmat que esperen analitzar què ha passat i veure quin ha estat del detonant de l'augment d'accidentalitat. No obstant això, la majoria d'accidents s'han produït per vehicles que han sortit de la via o han topat amb algun altre cotxe o camió, tot i que també són representatius quatre casos de conductors de motocicletes morts, un vianant atropellat a Tarragona el 26 d'agost, i un accident mortal el 5 d'agost a la T-310 amb l'atropellament de dos ciclistes.
Entre les causes que més preocupen es troba l'ús del mòbil i la desatenció al volant que produeix el Whatapp, tot i que també el consum d'alcohol i psicofàrmacs que, se sumen a l'alta mobilitat durant el període d'estiu. Els conductors de motocicletes morts i ciclistes també són causes a analitzar, després que hagin estat els protagonistes de les últimes campanyes de trànsit per rebaixar la mortalitat a les carreteres.
Agost negre a les carreteres catalanes. Foto: ACN
Concentració d'accidents en la primera quinzena
La primera quinzena d'agost ha estat la més conflictiva. Des del dia 2 d'agost -quan es va produir el primer accident mortal del mes- fins el 14 d'agost, hi va haver 16 sinistres amb persones mortes. A partir de llavors els accidents van disminuir i, fins a finals de mes, només n'hi va haver cinc.
També és representatiu el fet que molts dels accidents es van produir repartits al llarg del litoral català. L'accident de l'AP-7 a Freginals, el de la N-340 a Alcanar, el de l'A-27 a Tarragona, el de la N-340 a l'Arboç, el de la C-32 a Argentona o el de la GIV-6321 a Albons en són alguns exemples, tot i que també en consten dos al centre de Barcelona, així com altres a l'interior del territori. La demarcació de Lleida, per la seva part, s'endú un bon grapat de sinistres mortals. Són els casos de la C-12 a Balaguer, els dos accidents de la C-15 a Bassella, o bé els dos morts en camins rurals prop de la capital de la demarcació.
Els punts calents del territori també han estat protagonistes dels accidents mortals d'agost. Hi consten, precisament, la C-14 a Bassella, com un tram de concentració d'accidents, i la N-260 al seu pas per Puigcerdà, amb una perillositat molt alta, segons el darrer informe EuroRAP sobre sinistralitat i seguretat viària. En aquestes dues vies hi ha hagut tres accidents i tres morts.
Preocupació, ja des d'inicis d'any
L'emergència viària amb un increment significatiu de morts en accidents de trànsit es va posar sobre la taula ja a principis del 2018, tot i que es va reafirmar amb
la valoració que el conseller d'Interior, Miquel Buch, va fer del primer semestre. L'informe de sinistralitat d'aquest primer període de l'any xifrava les víctimes mortals en un 42% més que l'any passat. En xifres, el Servei Català de Trànsit (SCT) registrava 92 persones mortes de gener a juny, quan el 2017 n'eren 65. Ara, però, i sobretot amb les dades d'agost, aquesta xifra ha augmentat significativament.
Per això, des de Trànsit ja es va qualificar la situació com una veritable "emergència viària", i el Servei va demanar al Departament d'Interior que prengués mesures de cara a l'estiu i, també, a mesos vista, amb previsió de les vacances de Nadal. Segons van indicar, l'excés de velocitat era un dels factors que més creixia en l'augment d'accidentalitat (un 11%), tot i que el consum d'alcohol i drogues també ascendia fins al 12%. A més, la majoria de sinistres s'havien produït en dies festius, tot i que aquest no ha estat el cas del mes d'agost, quan s'ha trencat la lògica dels caps de setmana. Del total de 19 sinistres mortals, només sis han estat dissabtes o diumenges.
L'augment dels accidents mortals aquest estiu, doncs, esdevé un cop dur al Departament d'Interior, que des de fa anys busca la mortalitat zero amb nombroses campanyes de prevenció i sensibilització entre la ciutadania. Moltes d'aquestes també recorden la vulnerabilitat dels vianants, les bicicletes i les motocicletes, usuaris que tornen a esdevenir víctimes directes del repunt de l'accidentalitat.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi