Dilluns, 22 de juliol de 2024
Diada 2018: en directe

La Diada 2018, minut a minut

La setena mobilització consecutiva de l'independentisme en l'Onze de Setembre arriba molt marcada per la demanda de llibertat per als presos i exiliats polítics

Redacció 11 de setembre de 2018 a les 09:12
Marxa per la Llibertat, aquest dilluns | Adrià Costa
 00:44 
Fins aquí el minut a minut de la Diada a NacióDigital. Podeu llegir la crònica de la manifestació i els discursos polítics aquí. Gràcies per seguir-nos! 

 22:08 
Junqueras crida a superar la repressió de l'Estat amb més vots i mobilitzacions

 21:49 
OPINIÓ «Diada Dolby Surround Existencial», l'article de Francesc Canosa sobre la #Diada2018

 21:47 
LA VEU DE NACIÓ «Llegir el rugit del carrer», l'article de Sara González sobre la manifestació i la resposta del Govern i els partits independentistes

 21:41 
CRÒNICA L'independentisme torna a mostrar múscul i situa el judici com el nou embat; per Oriol March i Roger Tugas

 21:36 
El documental de TV3 que revela els secrets del Palau de la Generalitat. Antoni Tortajada dirigeix i presenta «Històries de Palau» avui a les 22.30 h., en un recorregut històric per la seu del poder polític català; per Janira Planes

 21:05 
VÍDEOS La històrica manifestació de la Diagonal, vista des de l'aire en 2 vídeos espectaculars.

 21:30 
CONTRACRÒNICA Fent pinya al camp base: L'èxit de mobilització de la Diada d'aquest any dona impuls als qui estan convençuts que el camí serà llarg però el cim és a l'abast; per Pep Martí

 21:01 
Carles Mundó, exconseller de Justícia, ha fet una piulada en castellà reivindicant els zero incidents a la manifestació de la Diada. També la gran afluència per setena vegada consecutiva
 

 20:43 
Els Mossos agraeixen el "civisme" de la concentració a la Diagonal, on no hi ha hagut "cap incident destacable"
 

 20:39 

 20:39 

 20:39 

 20:24 

 20:07 

 20:04 

 19:49 
Barbara Roc, militant de l'esquerra independentista : L’1-O vam votar i ham guanyar i ho vam tornar a demostrar el 3-O. Va ser una vaga, i no una aturada de País. Maria Rovira, regidora de la CUP a Barcelona: “La ciutat és per viure-hi, no per fer-hi negoci. Canviem-ho tot des del municipalisme combatiu". 

 19:40 

 19:32 
La manifestació de la Diada impacta de nou en la premsa internacional. Mitjans com Libération, La Repubblica o Abc News es fan ressò de la mobilització de l'ANC per demanar la República i la llibertat dels presos. 

 19:28 

 19:26 
FOTOS Les 3 imatges a vista d'ocell més impactants de la massiva manifestació de la Diada.

 19:26 

 19:12 

 19:08 
L'ANC reclama al Govern que no fiï la República només a la mobilització. Paluzie reivindica que les institucions avancin junt al carrer i Mauri crida a defensar els grans consensos de país, com el referèndum, el republicanisme i el rebuig a que hi hagi presos polítics. Informen Roger Tugas i Oriol March. 

 19:07 

 19:06 

 18:59 
Si el govern espanyol no ens escolti, que el poble espanyol sigui conscient de la seva sobirania”, conclou el president de la Generalitat. “Hem tornat a dir que prou amenaces i prou repressió. Avui comença la marxa pels drets civils, socials i nacionals. Les entitats tenen tot el dret del món a exigir-nos que anem fins al final, i així ho farem”, assegura Torra.

 18:49 
Torra apunta que no pot ser que hi hagi presos i exiliats. “Demanem als ciutadans d’Espanya que s’uneixin a la defensa dels drets”, apunta el president de la Generalitat. “La gent vol votar. Tenim dret a tenir aquest dret”, sosté. “Mai renunciarem al dret a l’autodeterminació. Li demano a Pedro Sánchez si sempre hi haurà mateixa resposta de l’Estat. Apliquem la màxima intel·ligència política”, assenyala.

 18:49 

 18:35 
L’organització projecta un vídeo en el qual es consignen declaracions de dirigents polítics (entre els quals Torra, Elsa Artadi i Joan Tardà) sobre aspectes que no s’han complert i reitera el missatge a favor d’implementar el mandat de l’1-O.

 18:31 
"No digueu que l’1-O no va ser un referèndum. No ens condemneu, com Sísif, a recollir la pedra i tornar-la a pujar”, insisteix. "No som al 2012, ni al 2006", remarca. Vol que el Govern tracti la ciutadania com “adults” i demana “rigor, honestedat i exigència".

 18:30 
Paluzie demana als partits que prioritzin l’interès col·lectiu al de partit, que des del Govern es faci balanç i que es prepari per un embat democràtic. Insisteix que no es pot instar la ciutadania a fer-ho tot des del carrer, i reclama la unitat de l’exili.

 18:30 
Paluzie crida a convertir el judici al Suprem en un “bumerang” contra l’Estat, el qual, assegura, està “reforçant” el projecte d’autodeterminació.

 18:29 
"El projecte independentista ve de baix. El símbol del nostre moviment és l'arribada de les urnes", apunta la presidenta de l'ANC, que admet les "febleses" posteriors al 27-O. Però recorda que el 21-D els partidaris de la República van tornar a guanyar.

 18:26 
"Som capaços de guanyar aquest estat autoritari, com l’1-O. Ens van enviar 8.000 policies, però vam votar i vam guanyar. El més important de tot: vam vèncer la por", insisteix Paluzie.

 18:23 

 18:23 
"Ara som més conscients de les dificultats, però també de la necessitat més imperiosa que tenim per fer el cim", destaca Elisenda Paluzie, presidenta de l'ANC.

 18:22 
Mauri demana "unitat" als partits i "sentit d'Estat" sense caure en la uniformitat. "No serà fàcil ni ràpid, no renunciarem mai al diàleg, fem-ho pels presos i els exiliats", assenyala.

 18:22 
«No passaran!», els apassionats discursos dels advocats internacionals dels presos, Aamer Anwar, Ben Emmerson i Thomas Schulze; per Oriol March

 18:22 
Mauri assenyala que ja no es creuen ofertes d'Estatut i carrega contra la violència de l'extrema dreta. "Votar no ha estat mai cap delicte", destaca Mauri, que dona les xifres a favor del referèndum pactat i contra la repressió. "El seu Estat, Pedro Sánchez, ha reprimit la seva ciutadania. Aquesta ofensa no la podrem oblidar mai", manté.

 18:21 
"Només serem República si som un sol poble", detalla Mauri en nom de Jordi Cuixart, empresonat a Lledoners. "Està orgullós de ser un pres si és per defensar les llibertats. En el judici acusaran l’Estat, no aniran a defensar-se", manté sobre els presos.

 18:21 
El vicepresident d’Òmnium defineix l’1-O com l’acte de desobediència i autodeterminació més gran a Europa en dècades, i carrega contra el judici que hauran d’afrontar els processats.

 18:17 
"Som fills de lluites compartides, som néts dels quals no van tenir por durant la dictadura", assegura Mauri, que agraeix als ciutadans espanyols que envien mostres de solidaritat davant la situació de repressió.

 18:16 
Josep Maria Cervera, president de l’AMI, recorda els presos i els exiliats. “Som un poble respectuós amb la diferència, inclusiu i solidari”, assegura Cervera. Cervera demana “viure i guanyar la llibertat” per tancar el discurs. Ara és el torn de Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium Cultural.

 18:15 
Glòria Coronas, representant dels CDR, denuncia el "setge" de l’Estat i dels Mossos d’Esquadra. Lamenta la “impunitat” dels grups d’extrema dreta. "Prou projectes autonomistes, prou passos enrere. Ja n’estem fartes, de simbolisme. Feu efectiva la República catalana, prepareu-vos per la tardor calenta, l’1-O us farem disfrutar", assegura Coronas.

 18:15 
Núria Tarrés, mare de l’exiliat Adrià Carrasco. "Ahir vam ser amb ell. Quina injustícia, quina brutalitat, quina vergonya!", exclama des de l’escenari. "No som víctimes, som guanyadors", trasllada Carrasco a la seva mare. "Li hem de plantar cara a la por dels feixistes", assegura ella.

 18:02 
ÚLTIMA HORA Prop d'un milió de persones es manifesten per la República a la Diagonal, segons la Guàrdia Urbana. 

 17:53 

 17:48 
L’alemany Thomas Schulze, representant del grup Foreign Friends of Catalonia, fa una crida a fer efectiva la República. “Teniu molts amics fora del país”, assenyala.

 17:46 
Emmerson demana aixecar la veu per demanar la llibertat dels presos polítics. “Sánchez té l’oportunitat de fer-ho abans del judici”, ha ressaltat l’advocat. 

Entrades anteriors »

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació