Diumenge, 24 de novembre de 2024
Arqueologia

Finalitza amb èxit la segona campanya d’excavacions a la Pobla de Segur

Els jaciments del Pui i Esplugues de Segur són un clar exemple de la evolució dels poblaments medievals

Redacció 13 de setembre de 2018 a les 11:08
Els directors dels treballs expliquen els resultats de la campanya | Ajuntament de la Pobla
Un equip de nou arqueòlegs i estudiants de la Universitat de Barcelona han estat treballant, del 27 d'agost al 7 de setembre, en la segona campanya d'excavacions arqueològiques als jaciments del Pui i les Esplugues de Segur, al terme municipal de la Pobla de Segur. Els treballs han estat dirigits per l'arqueòleg Walter Alegría i el professor pallarès d'historia medieval, Pau Castell. 

A les Esplugues de Segur els arqueòlegs han excavat un paviment medieval en un dels espais habitacionals ja destapats l'any 2017. Al mateix temps, s'ha iniciat l'excavació en un altre àmbit annex, on s'ha descobert un nivell d'ocupació també medieval. 


En el cas del Pui de Segur, el pla ha consistit en descobrir i delimitar els murs de tancament del poblat, a la zona sud-est de la vila closa del Pui. Gràcies a això s’ha pogut començar a definir la morfologia de les cases i la seva compartimentació en el darrer moment del poblat, durant els segles XIV-XV. 

La seqüència poblacional que formen els jaciments del Pui i les Esplugues de Segur amb la vila de la Pobla és un molt bon exemple de l’evolució del poblament medieval a Catalunya, passant del poblat en bauma (Esplugues de Segur), al nucli feudal al voltant d’una església o fortificació (el Pui de Segur) per finalment crear una vila-mercat (la Pobla de Segur) a través d’una Carta de poblament i franquesa. 

Les tasques d’excavació al Pui i les Esplugues de Segur s’emmarquen en el projecte arqueològic Muntanya viva: assentaments, recursos i paisatges a la Catalunya medieval (s IV-XIII), dirigit per la professora Marta Sancho i que realitza excavacions en altres jaciments del Pallars Jussà com els Altimiris i Sant Martí de les Tombetes (a Sant Esteve de la Sarga) i la Vilavella del Castellet (a la Terreta, al municipi de Tremp).
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació