Divendres, 21 de febrer de 2025
habitatge

Tremp i Talarn es coordinaran amb el Govern per detectar allotjaments turístics il·legals

La Generalitat comparteix la plataforma de control amb ajuntaments, un sistema que el 2024 va detectar uns 3.500 pisos

Pallars Digital Pallars Digital Tremp | 20 de febrer de 2025 a les 09:52
I(matge de la reunió de coordinació amb els municipis celebrada aquest dimecres | A. Hernàndez / ACN
La Direcció General de Turisme ha engegat la coordinació amb 35 municipis catalans, entre els quals s'hi troben Tremp i Talarn, per identificar allotjaments turístics il·legals. Aquest dimecres ha començat la formació amb tècnics, inspectors i agents del cos de policia, entre d’altres, per compartir l’ús de la plataforma que utilitza la Generalitat per localitzar anuncis d’aquest tipus d’habitatges que s’ofereixen a Internet.


La directora general de Turisme, Cristina Lagé, que aquesta eina “facilita la feina" als ens locals i, a més, té el component de la proximitat, perquè “fins i tot potser es coneix el propietari” i això suposa “un avantatge”. Lagé ha recordat que amb aquest mecanisme, el Govern l’any passat va trobar uns 3.500 anuncis amb “indicis” de ser fraudulents. La directora general de Turisme ha assenyalat que aquesta eina pot “arribar a ser sancionadora”, amb multes que van des dels 600 euros fins als 600.000.

Lagé ha concretat que s’apliquen quan el responsable “no ha fet absolutament res, no té el que ha de tenir i ni ha pagat”. Amb tot, ha reconegut que les administracions “tenen la llibertat” de no retirar la publicitat, ja que té l’aval dels tribunals. Lagé ha dit que “la gran majoria” treuen l’anunci d’Internet i això “és el més important”. Alhora, ha defensat que “no tothom ho fa malament” i es poden donar casos en què hi hagi “un error administratiu”.

Lagé ha assegurat que el turisme és “una indústria importantíssima” per a Catalunya, tant per a l’economia com per a la societat, però “s’ha de fer un control” perquè “es pugui continuar desenvolupant”. En aquest sentit, ha ressaltat que la compartició de la plataforma amb els ajuntaments també “facilita la convivència” entre els veïns i els turistes.

La directora general ha indicat que “la societat està canviant” i també ho està fent el turisme, a la vegada, s’ha pres “consciència” de l’impacte d’aquesta activitat “a tots els nivells”. Tot i això, ha fet èmfasi que “el missatge que es vol llançar és que es fa perquè la indústria funcioni”.  
 
Entre la trentena de consistoris que han pres part en aquesta primera trobada, a banda dels dos municipis pallaresos, n'hi ha especialment de diferents zones costaneres, com ara Tossa de Mar (la Selva), Canet de Mar (el Maresme), Sant Feliu de Guíxols (el Baix Empordà), l’Ametlla de Mar (el Baix Ebre), Cambrils (el Baix Camp), Calella (el Maresme), Sitges (el Garraf) i Castelldefels (el Baix Llobregat). També d’àrees de muntanya, com la Vall de Boí (l'Alta Ribagorça) o Ripoll (el Ripollès).


Altres notícies que et poden interessar








Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació