Diumenge, 7 de juliol de 2024
Opinió

La dignitat de Raül Romeva

«Estremera és sobre la vasta planura castellana, allà on la vista se't perd sense poder contemplar gaire cosa més que els murs i els filferros d'aquesta imponent presó»

Jordi Creus 14 de juny de 2018 a les 22:03
Malgrat el que afirmi García Albiol, la presó d'Estremera –igual que la de Soto del Real o la d'Alcalá-Meco– no es troba a una hora de distància dels familiars dels presos polítics catalans. Certament, no és a prop de les jungles vietnamites, sinó sobre la vasta planura castellana, allà on la vista se't perd sense poder contemplar gaire cosa més que els murs i els filferros d'aquesta imponent presó.

Estremera es troba a 641 quilòmetres de Barcelona, uns pocs més des de Sant Cugat o Parets del Vallès i uns pocs menys des de Terrassa o Sant Vicenç dels Horts. I els familiars han de dedicar un dia sencer per anar-hi i tornar a canvi de poder tenir un contacte que massa vegades es limita a quaranta minuts separats per un vidre.


Ho van poder comprovar la Mònica Terribas, el David Fernàndez i el Xavier Antich, que el passat cap de setmana es van desplaçar fins a aquesta presó, tot fent el que Antich va batejar com "el camí del dolor". Per quina raó? Per parlar amb el Raül Romeva per a "El racó de pensar", la secció –deliciosa– que cada dimecres ens regala a El matí de Catalunya Ràdio.

I val a dir que aquest va ser un "racó de pensar" diferent. La veu del Raül no es podia sentir, però es notava la seva presència, les seves paraules, els seus somriures, i també les seves esperances. És el que el David Fernàndez va qualificar com "la força i l'energia de dins cap a fora" que va embolcallar el que va acabar sent molt més que un programa de ràdio.

Nelson Mandela, Antonio Gramsci, Rosa Luxemburg, Rebecca Solnit o John Carlos... Les reflexions que un dia van escriure es barrejaven amb les paraules del Xavier i el David i també amb les d'un Raül, amb la veu prestada. "Ningú no coneix realment un país fins que ha passat per les seves presons", ens deia el carismàtic dirigent sud-africà. "El meu empresonament és només un episodi més de la lluita política que es lliura, i es continuarà lliurant, a Itàlia i al món sencer", responia des de les masmorres de Mussolini l'insubornable revolucionari italià. I tot això abans que la periodista i activista nord-americana afegís que "la lluita per la justícia social no és un esprint sinó una marató".

"No són presos polítics" clamen Albiol, Iceta i Arrimadas en un intent d'amagar la realitat més evident. Contra la impostura, contra unes actituds massa sovint miserables, la decència de Romeva i els seus companys i companyes presos. I unes paraules que encara ressonen: "Vaig decidir optar per la presó com a gest polític. No sóc mesell ni estic de genolls. No he claudicat ni he renunciat a res. Per tal que l'exili tingui sentit, calia que alguns de nosaltres entréssim a la presó. No és temps d'egos, sinó d'intel·ligència col·lectiva. No és temps de retrets, sinó de generositat". Raül Romeva, la dignitat.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació