Diumenge, 7 de juliol de 2024
Opinió

Rivera i el Valle de los Caídos

«L'origen terrible, el seu precursor i els morts que amaga invaliden el Valle de los Caídos per convertir-se en referència de res»

Jordi Creus 21 de juny de 2018 a les 22:01
Saben quina és l'última ocurrència de Ciutadans? Sí, d'aquell partit al qual totes les enquestes donaven com a guanyador a les properes eleccions espanyoles i que ara, després de la moció de censura triomfant contra M punt Rajoy, ha començat a caure pel pendent de la irrellevància. Aquell partit que té un líder, de cognom Rivera, que té la facultat de veure només espanyols allà per on trepitja.

Després de pensar-hi molt, després d'haver consultat els millors experts i d'haver elaborat els estudis més rigorosos, Ciutadans ja té, finalment, una bona solució per al futur del Valle de los Caídos. Doncs sí, en un nou atac d'altivesa, barrejada amb la ignorància més supina, Albert Rivera ha proposat que el mausoleu de Franco i José Antonio Primo de Rivera es converteixi en un "cementiri nacional" com el d'Arlington, als Estats Units.


Per als no iniciats, Arlington és un enorme cementiri situat a prop de Washington i reservat per als herois de guerra i per a grans personalitats nord-americanes. Dins del recinte hi ha més de 400.000 tombes amb lluitadors dels dos bàndols de la Guerra Civil Americana, de la de Cuba, de la Primera i Segona Guerra Mundial, de la del Vietnam o de les més recents a l'Iraq o l'Afganistan. Així mateix hi ha els sepulcres de la tripulació del vol STS-51-L de la nau Challenger, que va explotar en ple vol el gener del 1986, i de líders com John Fitzgerald i Robert Kennedy. I també la famosíssima tomba al soldat desconegut.

Com poden comprovar, cap similitud amb el Valle de los Caídos, on els únics herois són José Antonio Primo de Rivera i Francisco Franco, l'home que va fer construir aquest bastiment amb la sang dels presoners republicans que van ser obligats a treballar-hi com a esclaus. Molts d'ells hi van deixar la pell, per a major grandesa d'un dels més grans criminals del segle XX, encara que Ciutadans i Albert Rivera evitin condemnar el seu règim una vegada i una altra.

Arlington té poc a veure amb el mausoleu de Franco i amb les crítiques constants que Espanya rep de l'ONU per continuar mantenint amb diners públics aquest espai d'exaltació del franquisme. I encara menys amb els milers i milers de cossos que a finals dels anys cinquanta del segle passat van ser exhumats de les fosses comunes on eren i traslladats a la cripta de l'edifici per tal d'escenificar una falsa reconciliació entre els que van guanyar i els que van perdre la guerra civil.

L'origen terrible, el seu precursor i els morts que amaga invaliden el Valle de los Caídos per convertir-se en referència de res. Ni que sigui per tenir un mínim de respecte i decència envers els milers de republicans que encara avui estan enterrats al mausoleu sense el permís de les seves famílies. Al costat del dictador i del cap de la Falange. O, en paraules de l'actual abat del Valle de los Caídos, al costat de l'"anterior jefe del estado" i de "la última víctima de la reconciliación de los españoles". Cementiri nacional? Ni de broma.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació