Dissabte, 6 de juliol de 2024
opinió

Orson i els marcians

«Es va visualitzar de manera primerenca el poder que podien arribar a tenir els mitjans de comunicació. Avui ho sabem a bastament»

Jordi Creus 1 de novembre de 2018 a les 22:00
Aquesta setmana s'han complert 80 anys d'un dels moments crucials de la història de la ràdio. Em refereixo a l'emissió, per la CBS, de la recreació de la novel·la La guerra dels mons. Aquell 30 d'octubre del 1938, el gran Orson Wells va organitzar una broma majúscula que va acabar sent un fenomen viral molt abans, fins i tot, de l'arribada d'internet.

"Senyores i senyors, interrompem el nostre programa de ball per comunicar una notícia d'última hora procedent de l'agència intercontinental Ràdio. El professor Farrell, de l'Observatori de Mount Jennings de Chicago, afirma que s'han observat algunes explosions al planeta Mart que es dirigeixen a la Terra amb enorme velocitat..."


Així començava l'adaptació de Wells, que va situar el text en el moment actual i hi va donar un ritme i uns efectes sonors que van aconseguir la quadratura del cercle. A més, relatada en forma de noticiari, va posar l'inici d'una poderosíssima invasió alienígena de la Terra a Nova Jersey.

Tot i que en cap moment de l'emissió es va amagar que allò que s'explicava era ficció, el pànic es va apoderar dels 12 milions de persones que escoltaven el programa i dels seus cercles d'influència. Molts d'ells van abandonar les seves cases i van col·lapsar carreteres, estacions de trens i autobusos, comissaries de policia i telèfons d'emergències.

"Senyores i senyors, això és el més terrorífic que mai he presenciat... Espereu un minut! Algú està avançant des del fons de la cavitat. Algú... o alguna cosa. Puc veure escodrinyant des d'aquell forat negre dos discos lluminosos... Són ulls? Pot ser que sigui una cara. Pot ser que sigui..."

Tot i que l'endemà la indignació contra Welles era general, la seva carrera va acabar fent un salt molt important. De fet, a partir d'aquell moment, va entrar per la porta gran en la història. No debades, gràcies a ell es van viure els 57 minuts més impactants de la història de la ràdio. I sobretot, es va visualitzar de manera primerenca el poder que podien arribar a tenir els mitjans de comunicació. Avui ho sabem a bastament. Que cadascú en tregui les seves pròpies conclusions.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació