Dilluns, 25 de novembre de 2024
fil directe

El tercer grau, una oportunitat pel Suprem

«El tercer grau serà un nou termòmetre de les forces que imperen en aquests moments al bell mig del poder de l'Estat»

Pep Martí i Vallverdú 14 de juliol de 2020 a les 20:56
La Secretaria de Mesures Penals de la Generalitat ha ratificat la proposta dels centres penitenciaris de Lledoners, Wad-Ras i Puig de les Basses, que va classificar els nou dirigents independentistes empresonats en l'anomenat règim de semillibertat. Aquest règim permetrà que només hagin d'anar a dormir a la presó entre diumenge i dijous, i sortir-ne els caps de setmana. 

Ara, la Fiscalia pot presentar recurs a la decisió. Si observem els antecedents, cal recordar que ha rebutjat tota possibilitat de flexibilitzar el règim dels presos, oposant-se a tots els permisos que han demanat els líders sobiranistes. Fins i tot s'ha permès usar expressions ben sorprenents, com ara la referència a "reeducar" els presos. Si és així, acabarà sent el Tribunal Suprem qui dirà la darrera paraula. 


Els presos han patit en carn pròpia, més enllà de la sentència, un seguit d'ofenses que no tenen altra explicació que no sigui la voluntat de revenja d'un Estat desprovist d'autoritat moral. Els exemples són nombrosos. El Tribunal Constitucional va teixir una estratègia per frenar en la mesura dels posibles la intervenció de la justícia europea, acceptant tots els recursos d'empara dels presos -quan normalment n'admet una petita part- perquè era un mecanisme que aturava l'accés a Europa. 

Durant el 2018, el Suprem va rebutjar tots els recursos d'Oriol Junueras i d'altres exconsellers del Govern perquè poguessin exercir com a diputats al Parlament. El gener passat, va establir que la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que reconeixia la immunitat de Junqueras ja no era vàlida des del moment que hi havia sentència ferma. 

Manuel Marchena tornarà a pronunciar-se sobre els presos, quan ja fa més d'un any de la fi del judici. Serà també una oportunitat per veure si el Tribunal Suprem expressa alguna voluntat de rebaixar la tensió política i contribuir a una solució o, si més no, a una millora del clima entorn els presos i la repressió de l'Estat. S'ha de recordar en aquest cas que el tercer grau no és pas la llibertat ni res que se li sembli, sinó una manera que contempla la llei per complir la pena.  

El president espanyol, Pedro Sánchez, ja s'ha afanyat a dir que no veu inconvenient en la concessió del tercer grau, però aquest ja s'ha convertit en un nou pols en què elss ectors més ultres d'Espanya hi volen veure tracte de favor. El tercer grau serà un nou termòmetre de les forces que imperen en aquests moments al bell mig del poder de l'Estat.    
   

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Pep Martí i Vallverdú
Periodista i llicenciat en Història Contemporània (UAB). Redactor de Política a NacióDigital. Soc autor de dues biografies: una d’Antonio Maura (Ediciones B) i una de Josep Tarradellas (Fundació Irla). M'agrada implicar-me en el nostre teixit associatiu. He estat membre de les juntes directives d'Amics de la Unesco de Barcelona i de l'Ateneu Barcelonès. Ubicat en l'esquerra però crec que molt poc progre. A Twitter: @PepMartiVall.
Més articles de l'autor
28/09/2021

El fantasma de Via Laietana

21/09/2021

El català, cosa de tots?

07/09/2021

Novell i el dimoni de debò

31/08/2021

Empatia social, impotència política

24/08/2021

Toc de queda a cegues

18/08/2021

Restriccions i botellots

21/07/2021

La manca de previsió de l'independentisme

13/07/2021

Pandèmia i responsabilitat

06/07/2021

Que uns represaliats no amaguin els altres

29/06/2021

Reconèixer (de debò) l'altre

Participació