Dijous, 4 de juliol de 2024
fil directe

Europa agafa el timó

«La UE, sota l'autoritat dels estats, ha establert unes regles del joc a les quals s'hauran de sotmetre tots els actors, amb Espanya en primer lloc»

Pep Martí i Vallverdú 21 de juliol de 2020 a les 20:00
L'acord sobre el pla de recuperació econòmica en la cimera del Consell Europeu ha estat el primer gran pacte assolit a la UE des del Tractat de Maastricht del 1993. S'ha de valorar i tindrà una transcendència històrica que deixarà pòsit en tots els àmbits. Suposa una resposta ambiciosa a les urgències d'una crisi que ha deixat potes enlaire les economies dels països del sud, però és sobretot un gest de lideratge que diu al món que Europa no es pot obviar.   

La cimera de Brussel·les ha inclòs els ingredients habituals en els processos de decisió comunitaris. Els equilibris s'imposen, ningú surt del tot bandejat. El paquet de 750.000 milions previst no queda establert tal com es preveia inicialment des de Berlín i París. Els 500.000 milions destinats a transferències queden reduïts a 390.000 i uns altres 360.000 aniran a crèdits. 


Aquest cop, però, els caps d'estat i de govern no s'han limitat a sortir del pas. A les grans cancelleries han estat conscients que es tractava d'un moment crucial. D'haver-se produït un bloqueig, Europa entrava en una crisi complicada, amb els altres actors internacionals (els EUA de Trump, la Rússia de Putin, la Xina i fins a Turquia) molt pendents de la possible feblesa del mercat únic.     

El pla consensuat també ha assenyalat altra vegada la preeminència dels estats en la presa de grans decisions. La Comissió Europea ja pot fer les seves propostes, però al capdavall són els estats els que regeixen la Unió. Els petits nòrdics han dit la seva i han demostrat habilitat per escombrar cap a casa i fer-se valer. Però, a grans trets, han hagut d'empassar-se la mutualització del deute. 

L'estat espanyol rebrà 140.000 milions d'euros, dels quals 72.700 seran via transferència. Serà interessant veure ara si "l'estat més descentralitzat del món" dona cabuda a les comunitats autònomes a l'hora de gestionar el fons. En tot cas, des de la UE es lligarà curt a Madrid, que haurà de ser rigorosa en l'administració dels diners.   

Els líders europeus han fet un pas important contra la incertesa, un enemic intangible que podia acabar amb el projecte comunitari. La UE, sota l'autoritat dels estats, ha establert unes regles del joc a les quals s'hauran de sotmetre tots els actors, amb Espanya en primer lloc. I això no pot ser dolent del tot en cap cas.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Pep Martí i Vallverdú
Periodista i llicenciat en Història Contemporània (UAB). Redactor de Política a NacióDigital. Soc autor de dues biografies: una d’Antonio Maura (Ediciones B) i una de Josep Tarradellas (Fundació Irla). M'agrada implicar-me en el nostre teixit associatiu. He estat membre de les juntes directives d'Amics de la Unesco de Barcelona i de l'Ateneu Barcelonès. Ubicat en l'esquerra però crec que molt poc progre. A Twitter: @PepMartiVall.
Més articles de l'autor
28/09/2021

El fantasma de Via Laietana

21/09/2021

El català, cosa de tots?

07/09/2021

Novell i el dimoni de debò

31/08/2021

Empatia social, impotència política

24/08/2021

Toc de queda a cegues

18/08/2021

Restriccions i botellots

21/07/2021

La manca de previsió de l'independentisme

13/07/2021

Pandèmia i responsabilitat

06/07/2021

Que uns represaliats no amaguin els altres

29/06/2021

Reconèixer (de debò) l'altre

Participació