Dijous, 4 de juliol de 2024
fil directe

L'Estat i el fil de Navajas

«La pandèmia està mostrant totes les esquerdes de l'edifici institucional de l'Estat i ara li ha tocat el torn a la fiscalia del Suprem»

Pep Martí i Vallverdú 23 de setembre de 2020 a les 20:00
Les goles profundes i el testimoni de funcionaris que, amb poc a perdre en vigílies d'una jubilació, expliquen el que es cou en els engranatges del poder, són grans aliats de la veritat. Molts escàndols no haguessin vist la llum sense la col·laboració, desinteressada o no, de servidors de l'Estat disposats a denunciar algunes actituds corruptes o irregulars. 

Les declaracions del tinent fiscal del Tribunal Suprem, Luis Navajas, han sacsejat un dels poders de l'Estat. El fiscal ha denunciat les pressions de companys seus perquè no demanés l'arxiu de les denúncies contra el govern espanyol per la seva gestió de la Covid. Ha delatat el que ja se sabia: que la fiscalia és un altre camp de batalla en mans dels diferents clans polítics de Madrid. Però ha donat moltes pistes de com actuen els membres d'una casta que se sent inatacable. 


El tinent fiscal ha parlat dels fiscals Consuelo Madrigal i Fidel Cadena titllant-los d'estar "contaminats ideològicament". Les paraules de Navajas han estat una reacció a les crítiques patides pel seu informe exculpatori. No es referia explícitament al judici de l'1-O, és clar, sinó a un comportament relacionat amb l'estratègia d'atac contra l'executiu PSOE-Podem llançat des de la dreta política. I com es veu, també judicial. 

Però Consuelo Madrigal i Fidel Cadena han estat fiscals del judici de l'1-O i, quan algú pateix "contaminació ideològica", se suposa que la pateix en totes les seves actuacions. Luis Navajas ha dit moltes més coses. Ha apuntat -tot i definir-se com a monàrquic- cap a la conducta del rei emèrit, que creu que és "reprovable" i l'ha acusat de "fer mal a la institució". 

La denúncia de "contaminació ideològica" dels fiscals de l'1-O feta des de dins mateix de la institució suposa l'atac més greu patit pel búnquer del Suprem. Aquest cop, no són polítics independentistes els que ataquen els fiscals. Per molt carregats de raó que estiguessin, les crítiques sobiranistes poc mal podien fer a uns perfils tan rocosos com Madrigal i Cadena. Ara és diferent. És un company de carrera, número dos per sota de la fiscal general Dolores Delgado, qui posa els acusadors de l'1-O al seu lloc. La pandèmia està mostrant totes les esquerdes de l'edifici institucional de l'Estat i ara li ha tocat el torn a la fiscalia del Suprem. Ja era hora.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Pep Martí i Vallverdú
Periodista i llicenciat en Història Contemporània (UAB). Redactor de Política a NacióDigital. Soc autor de dues biografies: una d’Antonio Maura (Ediciones B) i una de Josep Tarradellas (Fundació Irla). M'agrada implicar-me en el nostre teixit associatiu. He estat membre de les juntes directives d'Amics de la Unesco de Barcelona i de l'Ateneu Barcelonès. Ubicat en l'esquerra però crec que molt poc progre. A Twitter: @PepMartiVall.
Més articles de l'autor
28/09/2021

El fantasma de Via Laietana

21/09/2021

El català, cosa de tots?

07/09/2021

Novell i el dimoni de debò

31/08/2021

Empatia social, impotència política

24/08/2021

Toc de queda a cegues

18/08/2021

Restriccions i botellots

21/07/2021

La manca de previsió de l'independentisme

13/07/2021

Pandèmia i responsabilitat

06/07/2021

Que uns represaliats no amaguin els altres

29/06/2021

Reconèixer (de debò) l'altre

Participació