Dijous, 4 de juliol de 2024
Fil directe

Una Commonwealth pel mentrestant?

«Ni que sigui parcial o insuficient, i de resultat incert, la comunitat de nacions mediterrànies pot reunir elements de confrontació intel·ligent»

Pep Martí i Vallverdú 9 de desembre de 2020 a les 20:30
No és el somni de Joan Fuster. El rei Jaume no sortirà del seu sepulcre de Poblet per celebrar una revifalla de la Corona catalanoaragonesa. No estem davant una actualització de la idea dels Països Catalans. Però com molts projectes en política, la necessitat -i sovint l'adversitat- pot acabar fent factible el que, presentat en altres termes, hauria estat simplement inimaginable. El president valencià, Ximo Puig, va utilitzar el concepte de Commonwealth mediterrània en la seva visita de fa uns dies a Barcelona i la idea ha tingut recorregut. 

El terme Commonwealth va ser emprat fa uns anys pel geògraf Josep Vicent Boira. Ara, Puig ha apel·lat a una aliança estratègica amb Catalunya i les Illes per reforçar el pes de la perifèria enfront el model Madrid i l'hegemonia de l'Espanya central. La presidenta balear, Francina Armengol, ha elogiat Puig i s'ha mostrat predisposada a afegir-s'hi. En la seva estada a Barcelona, Puig ja va escenificar coincidència amb el vicepresident Pere Aragonès a l'hora de criticar el dúmping fiscal madrileny.


Els socialistes Puig i Armengol han acompanyat la proposta amb un lèxic federalista i, en el cas de la presidenta balear, apel·lacions a una reforma de la Constitució. Una via que, per molta bona voluntat que s'hi volgués posar, només pot generar escepticisme des de Catalunya. A aquestes alçades, seria imperdonable creure que pot existir cap proposta atractiva per una majoria de la societat catalana que hagi de ser aprovada per la majoria requerida per una reforma constitucional.

Per assolir un possible encaix que fos mereixedor d'acollida des de Catalunya, ni que fos pel "mentrestant", ja se sap que no es pot comptar amb la dreta espanyola ni molt ni poc. Però tampoc amb un potent sector del PSOE i dels seus barons territorials. Altra cosa és la via dels fets. Que Catalunya, el País Valencià i les Illes vagin a l'una en alguns àmbits i que comparteixin interessos és positiu en si mateix. No es pot negligir el fet que no hi ha millor nexe que un enemic comú. 

Pels amants de les referències simbòliques, Commonwealth dona molt de joc. En el món britànic, aplega la comunitat de nacions que un dia van ser colònia i té com a cap la reina de la Gran Bretanya. Pel que fa als governs actuals del País Valencià i les Illes, també cal tenir en compte que els seus dirigents, Puig i Barceló, comparteixen la defensa de la unitat de la llengua i una visió menys essencialista de l'Estat.

No, no és el somni de Fuster. Però, com a mínim, és un projecte i pot trobar complicitats transversals més enllà de la política. Ja ha rebut les primeres crítiques des de l'espanyolisme. Independent o encara no, Catalunya haurà de sumar aliats en un futur que els reptes de l'economia global ja fan imminent. Ni que sigui parcial o insuficient, i de resultat incert, la comunitat de nacions mediterrànies pot reunir elements de confrontació intel·ligent.  

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Pep Martí i Vallverdú
Periodista i llicenciat en Història Contemporània (UAB). Redactor de Política a NacióDigital. Soc autor de dues biografies: una d’Antonio Maura (Ediciones B) i una de Josep Tarradellas (Fundació Irla). M'agrada implicar-me en el nostre teixit associatiu. He estat membre de les juntes directives d'Amics de la Unesco de Barcelona i de l'Ateneu Barcelonès. Ubicat en l'esquerra però crec que molt poc progre. A Twitter: @PepMartiVall.
Més articles de l'autor
28/09/2021

El fantasma de Via Laietana

21/09/2021

El català, cosa de tots?

07/09/2021

Novell i el dimoni de debò

31/08/2021

Empatia social, impotència política

24/08/2021

Toc de queda a cegues

18/08/2021

Restriccions i botellots

21/07/2021

La manca de previsió de l'independentisme

13/07/2021

Pandèmia i responsabilitat

06/07/2021

Que uns represaliats no amaguin els altres

29/06/2021

Reconèixer (de debò) l'altre

Participació