Divendres, 5 de juliol de 2024

Ciutadans vol un referèndum

«Una coalició unionista transformaria les properes eleccions catalanes en un referèndum de facto»

Germà Capdevila 9 d'agost de 2020 a les 20:00
Motivats per l'excel·lent resultat de l'experiment basc, Ciutadans ha anunciat que proposarà a PP i PSC repetir la fórmula de coalició constitucionalista a Catalunya amb l'objectiu de derrotar l'independentisme i fer-se amb el control de la Generalitat i la resta d'institucions catalanes.

Al País Basc la coalició PP+C's va obtenir 5 escons, reduïnt dràsticament els 9 escons que habia obtingut el PP tot sol l'any 2016. Un fracàs absolut per al PP però un negoci rodó per a Ciutadans, que va aconseguir 2 escons que no hauria obtingut tot sol de cap de les maneres. 


A Catalunya, l'oferta s'amplia al PSC, que –a diferència dels socialistes bascos, que sí que pacten amb nacionalistes– s'alineen clarament amb els altre partits unionistes. Cada cop que fa falta es manifesten amb PP, C's i Vox colze a colze en defensa de la monarquia i la constitució, i segons la portaveu Eva Granados l'únic objectiu del PSC és "aconseguir una majoria alternativa a l'independentisme".

La veritat és que la proposta de Ciutadans serviria per aclarir força el panorama de cares a les properes eleccions catalanes. Un bloc compacte de l'unionisme davant les forces independentistes tranformaria la propera convocatòria electoral en un referèndum de facto. Els electors hauríem de triar entre una opció clarament contrària a la independència i els partits favorables a una república catalana. 

Sembla clar que qui vota PP, Ciutadans, PSC o Vox és partidari de la unitat d'Espanya i qui vota ERC, JxCat o CUP és partidari de la independència. Pel que fa als comuns, veient la submissió al PSOE i el seguidisme de les seves polítiques –que critica a Twitter però avala en els consells de ministres– poc dubte queda de quina banda de l'eix unionisme-independentisme se situarien.

L'independentisme té una oportunitat si planteja els comicis en aquests termes i deixa de banda els focs d'artifici inútils per anar a buscar un resultat superior al 50% dels vots emesos.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació