Divendres, 5 de juliol de 2024

Alemanya fa saltar les alarmes

«Comencem a plantejar-nos la conveniència de sacrificar les trobades familiars i d'amics per Nadal i Cap d'Any. No sembla un preu massa elevat si serveix per frenar el virus abans de la vacuna»

Germà Capdevila 13 de desembre de 2020 a les 20:00
Salten totes les alarmes. Alemanya ordena el confinament total del país fins al 10 de gener. Sense mitges tintes. Sense manies. Amb unes xifres que no són gaire pitjors que les de l'Estat espanyol. Mentrestant, aquí discutim si podem omplir o no els centres comercials.

Davant l'augment de casos, el govern d'Angela Merkel ha pres la mesura més temuda i dolorosa per qualsevol adminstració i ha decretat el tancament total del país. Ha prohibit les reunions per les festes de Cap d'Any i cap negoci no essencial no podrà obrir fins al dia 10 de gener. 


Amb gairebé el doble de població que l'Estat espanyol, Alemanya ha patit menys de la meitat de defuncions. Amb tot i això, no han dubtat a tornar a confinar tot el país per evitar un desastre abans no arribin les vacunes. La pregunta és gairebé obligada: quant trigarem a seguir les passes d'Alemanya? Ens atrevirem a cancel·lar les festes de Nadal i Cap d'Any?

És evident que l'element econòmic té un pes important a l'hora de prendre decisions relatives a la pandèmia. Alemanya ha compensat adequadament amb fons estatals les pèrdues d'autònoms, empreses i comerços i tornarà a fer-ho en aquest nou confinament. 

El govern de Sànchez i Iglesias té altres prioritats. Més pressupost per a la Casa Reial i per a la compra d'armament, i reunions amb les grans empreses-voltor de l'IBEX per decidir com es repartiran els fons europeus que la mateixa Merkel ha aconseguit tirar endavant. Sense suport al teixit econòmic, és evident que no es pot seguir el camí d'Alemanya. N'haurem de patir les conseqüències. 

Ja ho va dir amb tota cruesa el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimom, que si el govern disposés dels diners suficients per compensar els afectats, tot romandria tancat i barrat fins no aplanar la corba. Com que no és el cas, cal trobar la manera de mantenir la roda funcionant amb el menor perjudici possible.

Tanmtateix, si les xifres no milloren, ens haurem de preparar per aplicar la recepta Merkel i sacrificar les trobades familiars i d'amics per Nadal i Cap d'Any. No sembla un preu massa elevat si serveix per frenar l'expansió el virus abans no arribi la vacuna.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació