Dilluns, 25 de novembre de 2024
FIL DIRECTE

Prou de fulls de ruta!

«El principal entrebanc per formar govern és el full de ruta, tot i que mai no se n'ha complert cap. Potser fora més sensat posar-se a governar i anar fent sobre la marxa»

Germà Capdevila 2 de maig de 2021 a les 19:30
Segons explica el periodista Oriol March en aquest article, la falta d’acord sobre el full de ruta del procés és un dels principals esculls que frenen l’acord per investir Pere Aragonès i començar a governar un país en situació crítica per la pandèmia i la repressió. És urgent sortir de l'interinatge d’un govern en funcions per fer front a la reconstrucció davant un Estat que no es mou del camí de sempre: incompleix els acords i manté activa la repressió. 

Acordar un full de ruta per avançar cap a la independència es presenta com una condició indispensable per formar govern, però un repàs ràpid al passat recent ens mostra que mai no s’ha complert cap dels full de ruta traçats per l’independentisme, per diversos motius i circumstàncies.


L’acord d’investidura de 2012, l'anomenat Pacte de la Llibertat, marcava un full de ruta que incloïa la celebració d’un referèndum d’autodeterminació. La ferotge oposició de l’Estat i la persecució judicial va fer que el full de ruta quedés de banda i el referèndum acabés transformat en un “procés participatiu” que poc tenia a veure amb un referèndum.

Per a les eleccions del 27-S de 2015, un nou full de ruta marcava un camí de 18 mesos que desembocava en una declaració parlamentària d’independència. Malgrat haver guanyat les eleccions i obtenir majoria absoluta, el full de ruta no es va implementar i va mutar en el referèndum de l’1 d’octubre de 2017. 

Les normes aprovades pel Parlament per convocar el referèndum de l’1 d’octubre i aplicar-ne els resultats traçaven un full de ruta que implicava que 48 hores després d’anunciar-se els resultats, el Parlament declararia la independència i es desplegaria una bateria normativa que posaria en marxa el nou estat.

Cap dels fulls de ruta no van ser aplicats. Mai. Les circumstàncies polítiques i –sobretot– la repressió d’un estat demòfob van obligar en tots els casos a reformular sobre la marxa els plans. Potser la moral de la història és que no es pot traçar cap full de ruta, i que tal vegada el que cal és formar govern, posar-se a treballar, i anar fent sobre la marxa, adaptant-se a cada situació i circumstància. Perdre el temps negociant fulls de ruta que mai no es compliran acaba sent una frivolitat que retarda la formació d’un govern que s’ha de posar a actuar com més aviat millor.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació