Francisco Maldonado va ser un metge d'origen judeoportuguès que va néixer al nord del que ara és Argentina en 1592. Era un intel·lectual destacat, amb una àmplia biblioteca –fet inusual a l'època– i maridat amb una dama de l'elit colonial de la ciutat de Tucumán.
Un dia la Inquisició va acusar-lo de practicar la religió jueva d'amagat. Va ser detingut i processat. Se li va imposar l'obligació de vestir la gramalleta de per vida per mostrar a tothom la seva culpabilitat. Tots els seus béns van ser confiscats i subhastats "per sufragar les despeses de la investigació i el judici.
Sortosament, la societat va evolucionar en els segles posteriors, i la persecució per les conviccions polítiques o religioses va anar desapareixent de les democràcies consolidades. Fins i tot es va abolir la presó per deutes i es va prohibir la confiscació de béns. A totes les democràcies consolidades?
En un racó del sud d'Europa, hi ha un estat que es resisteix a superar la idea medieval de poder, de justícia i de llibertats. En ple segle XXI, la persecució de la dissidència a Espanya inclou la confiscació de béns sense sentència judicial i sense possibilitat de defensa efectiva.
Els Maldonado d'avui a Catalunya veuen embargats els seus béns només amb una disposició d'un organisme administratiu. Només han tingut tres hores per estudiar centenars de folis i esgrimir una defensa impossible. Les resolucions del Tribunal de Comptes són tan kafkianes que inclouen traslladar l'embargament a la filla d'una acusada morta. Fins i tot Kim Jong-un aixecaria les celles si ho sabés.
La taula de negociació es reunirà al setembre, però les feines preliminars i preparatòries començaran de seguida. L'acció repressiva de l'Estat a través del Tribunal de Comptes és un entrebanc insalvable per a la negociació. En qualsevol procés similar de resolució de conflictes polítics a través de la negociació, el cessament d'hostilitats és una condició prèvia i indispensable. L'Estat ha de cessar la repressió abans d'iniciar la negociació, o la farà impossible.
PD: El metge Maldonado, sis anys després de la primera acusació, va ser cremat a la foguera en un acte de fe a Lima, en 1639. La seva història va ser magníficament narrada en 1991 per l'escriptor Marcos Aguinis en la seva novel·la
La gesta del marrano.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi