L'any 2030 és l'any marcat per l'ONU per complir amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). També és l'any en què el Govern de la Generalitat vol que se celebrin uns Jocs Olímpics (JJOO) d'Hivern a les nostres comarques.
Els ODS, amb els que clarament no hi podem estar en contra, pretenen la transformació de la nostra realitat més immediata. Han de ser la base sobre què hem d'articular les nostres accions i conductes si realment volem treballar per erradicar desigualtats, pel clima i pel desenvolupament sostenible.
Paral·lelament a aquests objectius, la Generalitat ha anunciat una consulta sobre els JJOO durant la primavera d'aquest any a l'Alt Pirineu i a l'Aran. La consulta en si mateixa no és dolenta, el que sí que ens hauria de preocupar és que ens sorprengui que es pregunti al territori sobre un projecte que afecta el seu futur. Aquestes consultes haurien de ser plenament normals i esperem que sigui la primera de moltes per democratitzar encara més la presa de decisions.
Ara bé, se’ns convoca a una consulta sobre un projecte que plateja molts dubtes i que encara no coneixem. En tres mesos tindrem tota la informació per poder decidir lliurement? Aquests dubtes són tant del projecte, com de les condicions per dur-lo a terme, com del seu impacte un cop finalitzats. I han de ser resolts amb temps per decidir lliurement.
No descobrirem res a ningú si mirem endarrere i analitzem d’on prové la idea inicial dels JJOO, un projecte mai pensat ni dissenyat des de les nostres valls sinó tot el contrari. Aquesta idea sempre ha estat alimentada per les elits socials i econòmiques de la gran ciutat, que només veuen les nostres comarques com a espai d’esbarjo i de cap de setmana. Per tant, difícilment s’han tingut en compte les nostres condicions de vida diàries per a solucionar-se.
D'altra banda, més enllà dels dubtes climàtics a què apunten tots els estudis científics rigorosos sobre la falta de neu al Pirineu i l'augment de temperatures l'any 2030, ens hem de preguntar si aquest projecte encaixa amb el nostre model de país i amb els ODS.
Al Pallars, i al conjunt del Pirineu, el que ens calen són infraestructures viàries i de telecomunicacions pel dia a dia, transport públic, habitatge per a joves, oferta cultural i formativa, suport al sector primari, diversificació econòmica, feina de qualitat, arrelament de la població i reconeixement del món rural com a base de la nostra societat. En cap cas uns JJOO pensats, dissenyats i fets sense tenir-nos en compte i sobre la base del paternalisme al qual ens tenen acostumats solucionarà cap d'aquests problemes, ja que són una eina més per perpetuar l'actual model caduc.
D’aquesta manera, un projecte com el dels JJOO no pot ser una eina de xantatge per fer les inversions i transformacions que necessitem. Aquestes s’han de fer sí o sí, amb independència dels JJOO, si realment ens creiem el país amb tota la seva diversitat i complexitat.
No podem acceptar cap projecte que no compti amb les persones, entitats i institucions del nostre territori per a dissenyar-se. Fer-ho sense tenir en compte aquests actors només contribueix a la centralització del poder i en la pèrdua de valor i prestigi dels territoris perifèrics. Som a temps de canviar-ho aturant el projecte i dissenyant una estratègia comuna i compartida per al 2030 partint dels ODS, les necessitats del territori i de la seva gent, no basant-se en l'interès privat d'uns pocs, els pocs de sempre.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi