Diumenge, 7 de juliol de 2024
Opinió

Ihà-ihà... la nova rucada del catalanisme

«Avui el catalanisme és un producte apropiat-comprat-segrestat-privatitzat per l'estat espanyol. Si ara volen que tothom sigui catalanista és que no vol dir res»

Francesc Canosa 2 de juliol de 2019 a les 20:45
Hi ha la història aquella dels burros. És vella, però també és nova. Passa a principis del segle XX. L'explica l'homínid Pere Aldavert, diu: "amb això del catalanisme passa com amb els barrets de palla, primer en portaven els americanos, després els rics, després els dependents i la pobretalla i avui passejant per la Rambla n'he vist dos rucs que en portaven". Ihà-ihà. Tothom es feia catalanista.

I això que Aldavert ja era gran, vell. El veuen com un fòssil del catalanisme. Veureu, el 1870 amb una colla d'amics funden el primer nucli, grup, organització obertament catalanista: Jove Catalunya. Eren quatre gats, dues formigues i mitja, una musaranya partida. De la minoria a la majoria. I ara al revés. Un segle després volen que tothom també es faci, o es torni a fer, catalanista. El que diem sempre: els catalans som ruquets donant tombs a la sínia. Ihà-Ihà.


Ara tothom brama catalanisme. Es diu catalanista el PP, Ciutadans, tots els partits nous que naixen i naixeran i es fotran amb ciment armat a la dentadura: "Sóc catalanista". Avui es declara catalanista Bob Esponja, Doraemon, Perry Mason, Ally McBeal, Sheldon Cooper... El catalanisme és el nou opi-api del poble. La droga d'un món feliç. La pastilla que ho solucionarà tot. Sentiu els ihà-ihà, ihò-ihò?

El catalanisme, el catalanisme és la solució. El nou catalanisme arreglarà això de Catalunya-Espanya. Cal tornar al catalanisme i a les llenties amb farigola lisèrgica de cabra edulcorada. El catalanisme és el nou gat per llebre. Un invent per no ser naturalment i plenament català. Avui el catalanisme és un producte apropiat-comprat-segrestat-privatitzat per l'estat espanyol. Si ara volen que tothom sigui catalanista és que no vol dir res. Perquè a França ningú es diu francesista, o a Camerun, camerunista. Catalanista és dir sóc burrista. Ihà-ihò.

Si fa un segle tothom es feia catalanista i un segle després ens diuen que ens hem de tornar a fer catalanistes... què ha passat? Què ens hem perdut en aquests més de cent anys? No érem catalanistes ja? Perquè ho hem de tornar a ser? O per què es feien catalanistes fa un segle? Perquè venien del no res. I perquè hem saltat a l'independentisme? Perquè no ha servit de res el catalanisme. Per això volen que la solució sigui el catalanisme: perquè no serveix de res. Perquè fins i tot els rucs se'n fan. I així anar donant tombs a la sínia. Ihà-ihà...

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Francesc Canosa
Francesc Canosa Farran és explicador de coses. Periodista, escriptor, guionista, professor de comunicació i professional de discursos de boda. Ha fet de tot i a tot arreu. Ha treballat a una vintena de mitjans de comunicació i ha escrit una desena de llibres. De gran vol continuar fent el que ha fet des de sempre. A Twitter: @francesccanosa.
Més articles de l'autor
10/08/2021

Prostitució nominal: Jocs d’hivern Barcelona-Pirineus

19/05/2020

Entre els Beatles i Paco Martínez Soria?

21/04/2020

El cul «progre» espanyol

31/03/2020

​Padrins morint

24/03/2020

El meu gat no entén res

17/03/2020

El nacional-virus Pedro Sánchez-Negrín

10/03/2020

Parlarà Omella de Sixena i la Franja?

03/03/2020

​La nova feina d'Albert Rivera

25/02/2020

Era Guifré el Pilós mestís?

18/02/2020

Ruta fúnebre per les botigues emblemàtiques de Barcelona

Participació