Dissabte, 6 de juliol de 2024
OPINIÓ

La nova fractura familiar: T-Usual o T-Casual?

«No tenim resposta clara. Ningú sap quina targeta de transport públic a Barcelona serà millor usar»

Francesc Canosa 10 de desembre de 2019 a les 22:06
Fins fa poc érem feliços. D'acord, relativament, ens sentíem joiosament sobris. No estàvem borratxos d'alegria, però alguna copeta de satisfacció anàvem trincant. Potser ens entrenàvem, d'amagatotis, per a les properes olimpíades de les taules nadalenques, que esperàvem amb gran esperit de benaventurada competició líquida. Però ara se n'ha anat tot a la merda. Torna l'esquarterament. No, del gall d'indi, no; ni de la guineu a la molsa liofilitzada. Torna la fractura, la partició, la divisió de les famílies catalanes: T-Usual o T-Casual?

No tenim resposta clara. Ningú sap quina targeta de transport públic a Barcelona serà millor usar: la T-Casual (una nova-vella T-10) o la T-Usual (una nova-vella T-Mes). Neuronalment no arribem a treure la neurona clara de l'assumpte. No podem, no sabem comparar. No podem valorar per incapacitat animal. Les noves targetes ens ofeguen en un vegetalisme interrogatiu mode escarola podada. No sé, nois i noies. El debat està servit i hem d'anar al llit. Perquè més que targetes per anar amunt i avall això, realment, és un nou tomahawk trufat de fractura social.


Barcelona i Catalunya no es mereixen un altre motiu de ruptura familiar, amical, mineral. Ja estem cansats: divideix votar, furgar-se el nas espasmòdicament, la petanca practicada amb drons, el pa amb tomata sucat de les dos bandes... i ara les targetes casual, usual, arterial, cigonyal, salival, bacterial, dogal, pericial, bronquial, hexagonal, postindustrial, esquimal, omnidireccional, monacal, el·lipsoïdal, coaxial, facial, cardenal, aracnoïdal, quinquenal, subbranquial, pluricultural, fecal, palatal, asexual, octogesimal, postglacial, tridimensional, pleural, neocolonial, carbassal, internasal, sobrenatural, abdominal, consubstancial, meridional, episcopal, intestinal, forestal, hormonal, dialectal, cervical, extrapiramidal, anticoncepcional, marsupial.... Què ens volen dir amb aquests noms? Que tot és casualment inesperat? Que tot és usualment freqüent? Què ens volen dir veritablement? Que tot és incomprensible? Indesxifrable? Inexplicable? Que tot és relatiu? Potser ens ho pot explicar el que va menar el metro. Baixem-hi.

El 30 de desembre del 1924 s'inaugura la línia del primer ferrocarril metropolità de Barcelona. Tram entre "Catalunya" i "Lesseps". Un home, un savi, un científic, un enginyer: Esteve Terradas director de la Secció de Ferrocarrils Secundaris de la Mancomunitat de Catalunya. Dirigeix la construcció del Ferrocarril Metropolità Tranversal de Barcelona. I fa l'estació de Plaça Catalunya i Plaça Espanya. Terradas sí que era l'amo de l'encefal. Tuteja Albert Einstein. De fet, el català convida l'alemany a Catalunya el 1923. Són amics i col·legues d'anades de l'olla neuronal. El físic, el pare de la teoria de la relativitat, va dir a Barcelona sobre Terradas: "És un dels cinc homes més intel·ligents que conec i un dels pocs que pot comprendre la teoria de la relativitat", Potser ell, via ouija, ens pot dir si és millor ser Usual o Casual. O animal, mineral, sideral, sidral...
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Francesc Canosa
Francesc Canosa Farran és explicador de coses. Periodista, escriptor, guionista, professor de comunicació i professional de discursos de boda. Ha fet de tot i a tot arreu. Ha treballat a una vintena de mitjans de comunicació i ha escrit una desena de llibres. De gran vol continuar fent el que ha fet des de sempre. A Twitter: @francesccanosa.
Més articles de l'autor
10/08/2021

Prostitució nominal: Jocs d’hivern Barcelona-Pirineus

19/05/2020

Entre els Beatles i Paco Martínez Soria?

21/04/2020

El cul «progre» espanyol

31/03/2020

​Padrins morint

24/03/2020

El meu gat no entén res

17/03/2020

El nacional-virus Pedro Sánchez-Negrín

10/03/2020

Parlarà Omella de Sixena i la Franja?

03/03/2020

​La nova feina d'Albert Rivera

25/02/2020

Era Guifré el Pilós mestís?

18/02/2020

Ruta fúnebre per les botigues emblemàtiques de Barcelona

Participació